Annonce:
Annonce:

Bananfluer forklarer pubertets-mysterie

Teenagere i den vestlige verden kommer tidligere og tidligere i puberteten. Videnskaben mangler en forklaring, men en ny opdagelse hos bananfluer kan hjælpe

Annonce:
Følg Krimi

Det er en gåde for videnskaben, hvordan kroppen ved, hvornår den skal begynde forvandlingen fra barn til voksen. Samtidig indtræffer puberteten tidligere hos danske unge. Nu har en dansk forsker fundet en vigtig brik i forklaringen.

Kim Rewitz, adjunkt i medicinalbiologi på Institut for Natur, Systemer og Modeller på Roskilde Universitet, har fundet en receptor hos bananfluer, der tager imod et signalmolekyle fra hjernen, som sætter kønsmodningen i gang.

- Det var et kæmpe missing link i arbejdet med at forstå det system, der har med kønsmodningen at gøre, forklarer Kim Rewitz.

Avancerede bananfluer
Bananfluen er en af de mest anvendte modelorganismer i forskning inden for genetik og biomedicin. For 100 år siden fandt forskere ud af, at der hos bananfluen var en faktor i hjernen, som kunne starte kønsmodningen. For 20 år siden identificerede man molekylet, og siden har man ledt efter den receptor, der tager imod signalet fra den, som Kim Rewitz nu har fundet. Teorien er, at det er en tilsvarende proces, der foregår i mennesket.

I Danmark indtræder puberteten nu om dage et år tidligere, end den gjorde for 15 år siden, viser en undersøgelse fra Rigshospitalet. De fleste piger får nu bryster inden deres 10-års fødselsdag.

Forskere frygter, at den tidligere pubertet øger risikoen for brystkræft senere i livet. Børn, der går tidligt i puberteten, vil ofte også holde tidligere op med at vokse, så de ikke bliver så høje, som de ellers ville være blevet.

- Jeg håber, at resultaterne kan være med til at give os en forståelse af hele det komplicerede system, der har med puberteten at gøre, så vi på længere sigt kan overføre nogle af de ting til mennesker, siger Rewitz.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det er rent hykleri og lugter langt væk af hævn
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: