Menneskehandler på flugt fra politiet

Nigerianske Mary Eze stak af, mens hun var tiltalt for at holde sexslaver ved hjælp af sort magi

37-årige Mary Eze er tiltalt for menneskehandel og for at have brugt juju til at tvinge nigerianske kvinder til prostitution. Men seks dage før retssagen mod hende startede, stak hun af. POLITIFOTO
37-årige Mary Eze er tiltalt for menneskehandel og for at have brugt juju til at tvinge nigerianske kvinder til prostitution. Men seks dage før retssagen mod hende startede, stak hun af. POLITIFOTO

Dansk politi efterlyser 37-årige Mary Eze, som for knap to måneder siden stak af fra den psykiatriske afdeling, hvor hun sad varetægtsfængslet i en større sag om menneskehandel.

Ifølge anklageskriftet har den nigerianske kvinde brugt afrikansk voodoo – kaldet juju – til at fastholde en række kvinder i prostitution. Hun betragtes som en central figur i et netværk af menneskehandlere, og hun er tiltalt for at have tvunget unge kvinder fra sit hjemland til at sælge deres kroppe på gaden i København.

– Det er da ærgerligt, at sagen ikke bliver til noget, for det var første gang, vi skulle bevise i retten, at juju har været brugt som tvangsmiddel, siger René Hansen, der er leder af den særlig efterforskningsgruppe i Københavns Politi, som har til opgave at bekæmpe kvindehandel.

Seks dages forspring

Københavns Politi har nu udstedt en international arrestordre på den formodede kvindegrossist.

Eze blev anholdt i oktober 2008 under en politiaktion mod prostituerede på Vesterbro i København. En ung kvinde i 20’erne, som i fem år har været holdt som sexslave af Mary Eze, vidnede mod hende og dannede grundlaget for, at anklagemyndigheden kunne rejse tiltale mod hende.

Da sagen mod den 37-årige kvinde skulle starte 23. februar i år, var Mary Eze forsvundet. Hun var angiveligt gået ud af den psykiatriske afdeling, hvor hun sad varetætsfængslet, sammen med en rengøringsansat seks dage forinden.

– Da vi fandt ud af, at hun var forsvundet, havde hun allerede seks dages forspring, så vi har ikke haft en chance for at finde hende. Vi går ud fra, at hun sidder i udlandet, siger René Hansen.