Riget indrømmer fatal afvisning

Endelig tager Rigshospitalet nu bladet fra munden og kommenterer sagen om den fatale sprogforvirring, der formentligt kostede en 25-årig patient livet

Andreas Bull-Gundersen døde af en hjerneblødning på grund af sprogforvirring på Rigshospitalet, hvorfra han blev sendt hjem uden behandling.(Privatfoto)
Andreas Bull-Gundersen døde af en hjerneblødning på grund af sprogforvirring på Rigshospitalet, hvorfra han blev sendt hjem uden behandling.(Privatfoto)
Følg Krimi

Efter et fælt stormvejr med kritiske røster mod Rigshospitalet dagen i gennem i går, kommenterer hospitalet nu for første gang sagen om den 25-årige nordmand Andreas Bull-Gundersen, som søndag morgen angiveligt blev afvist i skadestuen på grund af en sproglig kommunikationsbrist.

I en pressemeddelelse skriver Rigshospitalet her til morgen:

- Der har i medierne i går og i dag været omtale af en ung, norsk mand, der er død efter at have søgt behandling på Rigshospitalet. Der er tale om et tragisk forløb, hvor Rigshospitalet har viderehenvist en patient, hvor den rette behandling formentlig kunne have reddet den unge mands liv. Sagen efterforskes af politiet og embedslægeinstitutionen.

Sådan lyder den meget kortfattede udtalelse fra Jannik Hilsted, lægelig direktør fra Rigshospitalet.

Hvem er det, som I skriver, I har viderehenvist til?

- Sagen efterforskes stadig af politiet, så det kan jeg ikke svare på. Vi har arbejdet på sagen, lige siden Ekstra Bladet ringede i går, supplerer kommunikationschef Marianne Uldall til ekstrabladet.dk.

Siden i går, da historien kom frem, har Riget arbejdet på at tjekke op på, om kritikken berettiget - blandt andet ved at kontakte samtlige medarbejdere på vagt den pågældende dag, da Andreas med to af hans venner indfandt sig i skadestuen ved sekstiden om morgenen for at få hjælp.

Det var her, at den kvindelige sygeplejerske afviste Andreas, fordi hun efter vennernes påstand misforstod ordet hæmofil - altså det at være bløder - med ordet homofil. Ifølge Andreas' mor og stedfar har vennerne forklaret, at de flere gange forsøgte at gøre opmærksom på hans blødersygdom, men at den efter sigende stressede og overfladiske medarbejder sendte Andreas hjem med ordene: 'Hvis du er homofil, har du ikke brug for behandling.'

Årsagen til den 25-åriges besøg var, at han kort forinden havde fået tyret et glas i hovedet under et barbesøg på Café Rust i København. Netop for Andreas har været bløder hele sit liv, vidste han, at behandling var nødvendig for at stoppe blødningerne i hans hoved.

Lidt over et døgn efter, at han blev afvist på Rigshospitalet, døde Andreas alene i sin husbåd i Sydhavnen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind