Pilot omkommet i kampflystyrt i USA

Et F-22-fly fra USA's luftvåben styrtede i går ned under en testflyvning i Californiens ørken. Piloten omkom

Følg Krimi

Verdens i mange øjne mest avancerede kampfly styrtede i går ned i Californiens ørken. Piloten fra producenten Lockheed Martin mistede livet.

49-årige David Cooley var på en testflyvning i kampflyet, da det styrtede ned 56 kilometer nordøst for Edwards Air Force basen. Cooley var en erfaren pilot og havde 21 år bag sig i det amerikanske luftvåben.

Flystyrtet kommer netop som den amerikanske regering skal tage stilling til, i hvor høj grad USA fortsat skal satse på F-22-kampflyet. Kritikere siger, at flyet er udviklet til konventionel krigsførelse under Den Kolde Krig og ikke rigtig dur til nutidens missioner i Irak og Afghanistan.

Forsvarsminister Robert Gates har da også antydet, at flyet bliver ramt af sparekniven, som skal svinges over forsvarsbudgetterne. Men tilhængere af F-22-modellen hævder, at der bliver brug for den til at møde fremtidige trusler fra Kina.

I øjeblikket planlægger det amerikanske forsvar at erhverve 183 F-22-fly, og hvis ikke præsident Obama og hans regering beslutter sig for at øge ordren, vil Lockheed Martin begynde at udfase flymodellen.

Det er anden gang, at et eksemplar af det 770 millioner kroner dyre fly forulykker. Det første styrt skete i 2004, og dengang nåede piloten i sikkerhed ved at skyde sig ud med katapultsæde.

Flyets tophastighed holder forsvaret hemmeligt, men det siges at kunne nå en hastighed på mere end 2500 kilometer i timen.

Seneste nyt

Det er ikke B.T. og Ekstra Bladet, der er de beskidte

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.