Verdens bedste kampfly styrtet

Et F-22-fly fra USA's luftvåben er styrtet ned i Californiens ørken. Kamplyet er efter manges vurdering verdens mest avancerede

Følg Krimi

Verdens i mange øjne mest avancerede kampfly styrtede i går ned i Californiens ørken. Testpiloten fra producenten Lockheed Martin mistede livet i styrtet.

Flystyrtet kommer netop som den amerikanske regering skal tage stilling til, i hvor høj grad USA fortsat skal satse på F-22-kampflyet. Kritikere siger, at flyet er udviklet til konventionel krigsførelse under Den Kolde Krig og ikke rigtig dur til nutidens missioner i Irak og Afghanistan.

Forsvarsminister Robert Gates har da også antydet, at flyet bliver ramt af sparekniven, som skal svinges over forsvarsbudgetterne. Men tilhængere af F-22-modellen hævder, at der bliver brug for den til at møde fremtidige trusler fra Kina.

I øjeblikket planlægger det amerikanske forsvar at erhverve 183 F-22-fly, og hvis ikke præsident Obama og hans regering beslutter sig for at øge ordren, vil Lockheed Martin begynde at udfase flymodellen.

Det er anden gang, at et eksemplar af det 770 millioner kroner dyre fly forulykker. Det første styrt skete i 2004, og dengang nåede piloten i sikkerhed ved at skyde sig ud med katapultsæde.

F-22 er svær at spore på radar på grund af sin form, og fordi det er fremstillet af radarabsorberende materiale. Dets tophastighed holder forsvaret hemmeligt, men det siges at kunne nå en hastighed på mere end 2500 kilometer i timen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.