Messerschmidt vandt nazi-sag

Københavns Byret gav for kort tid siden Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt ret i, at han ikke havde heilet og hyldet Hitler under en 'våd' aften i Tivoli

Morten Messerschmidt skal være forsigtig med at løfte armen en anden gang, hvis der er journalister i nærheden. (Foto: Jens Dige)
Morten Messerschmidt skal være forsigtig med at løfte armen en anden gang, hvis der er journalister i nærheden. (Foto: Jens Dige)

'Thi kendes for ret: Chefredaktør Arne Ullum straffes med ti dagbøder á 500,- eller fængsel i ti dage. Journalist Jacob Heinel straffes med ti dagbøder á 500 kr eller fængsel i ti dage.'

Sådan lød dommen over det retslige slagsmål, som Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt og formiddagsavisen BT har kæmpet om i knap to år, da Københavns Byret klokken 13 afsagde dommen.

Sagen tog sin begyndelse, da Messerschmidt i april 2007 sang både lidt for højt og havde lidt for høje armbevægelser, der ifølge BT's journalister og andre vidner mest af alt lignede en hyldest til nazi-tyskland og Hitler, under en våd aften i Tivoli-restauranten Grøften.

BT bragte efterfølgende flere avisforsider med udsag som: Morten råbte 'sieg heil' og 'heil Hitler' og Morten Messerschmidt hyldede Hitler og brød ud i tysk nazisang, hvilket mildest talt fik den unge politikers sind i kog.

- Jeg er rystet og rasende over, at avisen over flere sider, herunder på forsiden og i lederen uden antydning af dokumentation skriver, at jeg har sunget nazisange og hyldet Hitler. Det har jeg ikke, sagde Morten Messerschmidt i en pressemeddelelse i 2007.

Under retssagen har Messerschmidt blandt andet krævet erstatning på 100.000 kroner - et krav, som byretten dog langt fra imødekom.

Udover de i alt 10.000 kroner, som BT er blevet pålagt at betale, skal avisen samtidig betale sagens omkostninger på ca. 20.000,- kroner og 25.000,- kroner for tort og smerte til sagens hovedperson Morten Messerschmidt.