Hvor er Stein?

Den flygtede direktør, Stein Bagger, kan gemme sig mange eksotiske steder, men selv om Danmark kun har udleveringsaftaler med få lande, skal han ikke føle sig for sikker

Stein Bagger er sidst set i Abu Dhabi Airport torsdag eftermiddag. (Polfoto)
Stein Bagger er sidst set i Abu Dhabi Airport torsdag eftermiddag. (Polfoto)

Er han på panisk flugt fra lyssky bagmænd? Eller lever han livet på en eksotisk strand med gin og tonic og letlevende damer?

Teorierne om Stein Baggers mystiske forsvinden under en rejse med konen Anette Uttenthal og nogle venner til Dubai er næsten lige så mange, som de millioner han har svindlet IT Factory for.

Sporet efter Stein Bagger stopper foreløbig i Abu Dhabi Airport halvanden times kørsel fra Dubai fredag eftermiddag, hvor hans pas blev fotograferet under stempling i paskontrollen.

Hvis flugten har været planlagt, har Stein Bagger formentlig købt en billet til et fjerntliggende land med et afslappet forhold til personregistrering og oplysningspligt, men selv om lande som Brasilien eller Cayman Island lyder tillokkende for svindlere og andet godtfolk, skal Stein Bagger ikke vide sig for sikker.

Danmark har udleveringsaftaler med Europarådslandene samt Israel, Sydafrika, Canada og USA. Men selv om Danmark ikke har en udleveringsaftale med et land, betyder det ikke, at Stein Bagger kan gemme sig i for eksempel Bolivia i al evighed.

Når Stein Bagger bliver sigtet, vil mulighederne for udlevering afhænge af den enkelte sag og lovgivningen i det pågældende land.

Og når det sker, vil diplomatiet gå i gang med bl.a. at få sigtelsen forkyndt for den mistænkte, som det eksempelvis skete i Amdi-sagen.

Politiet aner ikke, hvor han er
En eventuel udlevering har dog lange udsigter.

Politiets afdeling for særlig økonomisk kriminalitet - i daglig tale bagmandspolitiet - koncentrerer i øjeblikket efterforskningen omkring svindlen i IT Factory og vil eventuelt først på et senere tidspunkt kræve ham anholdt.

I øjeblikket har bagmandspolitiet ingen anelse om, hvor Stein Bagger er.

Hvor tror I, at han er taget hen?

- Altså det ved jeg simpelthen ikke. Dit bud kan være lige så godt som mit, siger Jens Madsen, chef for Statsadvokaturen for Særlig Økonomisk Kriminalitet - Bagmandspolitiet.

Men de flyafgange der har været fra Abu Dhabi på det tidspunkt, hvor han tjekker ud, det er vel noget I undersøger?

Det er faktisk ikke noget vi beskæftiger os med lige nu. Vi koncentrerer os kun om den økonomiske del af sagen. Selve hans forsvinden er der andre, der undersøger.

Men hvad har I af bud på opholdssteder, som er mest oplagte. Er det Dubai, Thailand…?

- Thailand tror jeg ikke. Det har vi i hvert fald ingen indikationer på skulle være tilfældet. Men det kan vi jo ikke vide, siger Jens Møller.

Savnet ikke efterlyst
Foreløbig behøver Stein Bagger ikke at frygte en anholdelse, da han kun er meldt savnet via Interpol.

Først når der er en sigtelse, vil der blive udstedt en international arrestordre på direktøren.

Stein Bagger vil herefter blive registreret hos Det Nationale Efterforskningscenter, men derudover vil dansk politi ikke aktivt jagte direktøren.

Stein Bagger kan dermed længe undgå en anholdelse og udlevering til Danmark, hvis han holder sig ude af myndighedernes søgelys i det pågældne land.