Ventetid giver mildere straf

Der er kriminelle, som slipper gennem deres retssager med en rabat, fordi sagerne bliver for gamle, siger den øverste anklager nu

Rigsadvokaten indrømmer nu, hvad justitsministeren tidligere har afvist - at nogle straffesager under reformen bliver så gamle, at de giver forbryderne en mildere straf.

I et svar til Folketinget skriver rigsadvokat Jørgen Steen Jørgensen, at der er "enkelte tilfælde", hvor en sag har været så længe undervejs, at den dømte slipper billigere. Eksempelvis kan en kriminel, der står til en ubetinget fængselsdom, i stedet nøjes med en betinget.

Den samme problemstilling blev i april rejst i Folketingets Retsudvalg. Formanden for forsvarsadvokaterne, Henrik Stagetorn, forudså dengang, at de lange sagsbehandlingstider ville give flere dømte rabat. Men den daværende justitsminister, Lene Espersen (K), afviste, at der var kød på sagen.

- Det er vist en vandrehistorie, som Stagetorn kommer med fra tid til anden. For jeg kender ikke til sager, hvor det er sket, lød svaret dengang fra ministeren.