Terrortiltalt pure frikendt

Som udløber af terrorsagen fra Glasvej er en 23-årig mand netop blevet pure frikendt for at opfordre til kidnapning af danskere i udlandet. Stor glæde hos familien under domsafsigelsen

Stærkt bevæbnet politi har mandsopdækket Glostrup Ret under retssagen.(Foto: Jens Dresling)
Stærkt bevæbnet politi har mandsopdækket Glostrup Ret under retssagen.(Foto: Jens Dresling)

Optagelser af halshugninger, terrorpropaganda, adskillige selvmordsvideoer samt et udtalt ønske om, at danske statsborgere og danske soldater skulle tages som gidsler i udlandet, var ikke nok til at overbevise dommerne i Glostrup Ret. En 23-årig mand er derfor netop blevet pure frikendt for terrorvirksomhed.

Sagen mod den 23-årige, danske statsborger SÜ, er en udløber af den omstridte terrorsag fra Glasvej, hvor to mænd - den 22-årige Abdoulghani Tokhi og den 23-årige Hammad Khürshid - i oktober blev idømt 7 og 12 års fængsel for planlægning af terror i Danmark.

Glæde i retten
Der var tydelig glæde blandt den tiltaltes venner og familie i retten, da dommen blev afsagt for kort tid siden. Seks nævninge og en dommer fandt ikke, at der var nok beviser til at dømme den unge mand, mens to dommere dog fandt ham skyldig i terrorparagraffen om frihedsberøvelse.

- Det er en klokkeklar opfordring, der kun kan forstås som et ønske om at fange og udveksle danske soldater, sagde anklageren, da der tidligere på dagen var procedure i sagen mod den 23-årige.

Dermed afviste han, at der blot var tale om uskyldig snak mellem to venner.

Den 23-åriges forsvarer havde til gengæld krævet, at hans klient skulle forlade retten som en fri mand. Han mente ikke, at der er ført bevis for, at den unge mand havde terrorhensigter.

Forlod retten som en fri mand
SÜ kom i PET's søgelys, da de i al hemmelighed overvågede de to dømte fra Glasvej-sagen, da han er venner med dem. Her kunne myndighederne blandt andet følge med i SÜ's chatkorrespondance med en tyrkisk mand, hvori han blandt andet opfordrede til at kidnappe danskere i udlandet for på den måde at tvinge de danske myndigheder til at opgive og frigive hans to venner - de dengang tiltalte fra Glasvej.

Kendelsen var blandt andet baseret på, at det ikke var den 23-årige der selv havde påbegyndt en chatkorrespondancen samt at indholdet kun i begrænset del kunne knyttes til anklagerne om terrorvirksomhed.

Den 23-årige nægtede under Glasvej-sagen at vidne mod sine to venner.

SÜ har erkendt under retssagen, at han er ven med de terrordømte, men har nægtet sig skyldig i terror-anklagerne. Han kunne forlade retten som en fri mand efter ca. et års varetægtsfængsling.

Statsanklager Anders Riisager overvejer nu, om han vil anke dommen.