Maksimal dom til Patricks mordere

19-årige Patrick Nicolajsen Steffin legede med sine drabsmænd, da de var små, fordi de boede på samme gade. Nu er de blevet idømt 8 og 12 års fængsel for drabet

Adskillige blodspor var at finde på gerningsstedet i Voldparken Skoles skolegård, hvor overfaldet fandt sted. (Foto: Anthon Unger)
Adskillige blodspor var at finde på gerningsstedet i Voldparken Skoles skolegård, hvor overfaldet fandt sted. (Foto: Anthon Unger)

To mænd på 18 og 19 år er blevet idømt henholdsvis 8 og 12 års fængsel for drabet på den 19-årige Patrick Nicolajsen Steffin. Det slog Frederiksberg Ret for kort tid siden fast overfor de tiltalte og en stor tilhørerskare.

De dømte ankede begge dommen på stedet. Den 18-åriges forsvarer med krav om at få ændret dommen fra manddrab til vold med døden til følge. Den 19-åriges forsvarer med krav om pure frifindelse.

Afgørende vidneudsagn
Det var angiveligt vidneudsagn fra Patricks venner tidligere på dagen, som har gjort udfaldet om at dømme dem begge for manddrab. Videooptagelser har vist under sagen, hvordan den 18-årige tydeligt jagter Patrick gennem skolegården i Voldparkens Skole med en stor kniv. Han har derfor erkendt at have stukket Patrick - altså vold med døden til følge - men nægter manddrab. Samtidig har hans medgerningsmand, den 19-årige, blot erkendt at han slog offeret med en knytnæve.

I retten i dag forklarede et af de fire vidner, som var tilstede sammen med Patrick på drabsaftenen, at han også så den 19-årige med en kniv i hånden.

Blodig kniv gemt i afløbsrist
Den 18-årige har under retsagen forklaret, at han brugte den store kniv til at true Patrick, hvilket videooptagelser fra skolegården også tydeligt har vist. Efter drabet fandt politiet også den store køkkenkniv, som den 18-årige havde købt hos en købmand, gemt i en afløbsrist på skolen. Teknikere har bevist, at Patricks blod var på kniven. Den lille kniv, som også blev brugt under overfaldet - og som beviseligt har forårsaget det dødbringende 12 cm. dybe stik i ryggen, er endnu ikke blevet fundet. Den 18-årige har forklaret, at han smed den væk efter drabet, men har dog erkendt, at han også brugte den.

Der blev aldrig fundet våben på den dræbte Patrick Steffin, hvilket de dømte ellers har forklaret, at de frygtede for.

Vrede tilhørere i retssalen
Tidligere på dagen opstod der tumult i retslokalet, da tilhørere - venner til de tiltalte - ikke ville forholde sig i ro. Dommeren valgte til sidst at bortvise en gruppe tilhørere, som råbte 'luder' og 'luderland' til dommeren.
Da dommen blev afsagt for kort tid siden, udbrød der også mindre uro, da domsmandsretten havde valgt at følge anklagerens krav om 8 og 12 års fængsel. De dømte modtog efterfølgende knus og kram fra deres familie og kammerater.

Patrick Nicolajsen Steffin og de to drabsmænd har kendt hinanden det meste af deres opvækst, fordi de boede på samme gade. Under retssagen kom det frem, at overfaldet på den unge Patrick bundede i, at han angiveligt havde drillet den 18-årige kammerat med, at broderen sad i fængsel.