Elisabeth anklager sin mor

Spændinger: Elisabeth Fritzl fatter ikke hvorfor Rosemarie aldrig greb ind over for Josef Fritzls sexmisbrug af hende

Den nu 43-årige Elisabeth er rasende på sin mor. (Privatfoto)
Den nu 43-årige Elisabeth er rasende på sin mor. (Privatfoto)
BERLIN (Ekstra Bladet): I journalisten Allan Halls nye bog om Fritzl-sagen, refererer han en lang række anonyme kilder, som er ansat på det psykiatriske hospital uden for Amstetten. Det var også her, Rosemarie (69) flyttede ind, nogle uger efter at Elisabeth (43) og de tre børn fra kælderen var ankommet. Fra første dag opstod der voldsomme spændinger mellem mor og datter. Elisabeth var rasende på Rosemarie. Hun mener, at moren må have kendt det misbrug, som fandt sted, før faren i 1984 bortførte hende og spærrede hende inde i kælderen.

Skal sige ’mor’
De tre børn, der voksede op som Rosemarie og Josefs offentlige familie, havde fra starten vanskeligheder med at vænne sig af med at kalde bedstemoren for ’mor’ – og i stedet sige ’mor’ til deres kødelige ophav. Elisabeth mente, at Rosemarie var illoyal og en dårlig støtte. Heller ikke Felix (fem), Stephan (18) eller Kerstin (19) kunne forstå, hvorfor det skulle være så svært for de ’nye’ søskende at sige ’mor’ til Elisabeth.

Blev skandaliseret
Forfatteren af bogen om Fritzl-sagen, Allan Hull, har tidligere skrevet en afslørende bog om bortførelsen af Natascha Kampusch. Nu er både Elisabeths og Josef Fritzls advokater gået i skyttegravene for at forsøge at stoppe bogen. Begge sider mener, at deres klient bliver groft krænket. Foreløbig ønsker forlaget dog ikke at publicere bogen ’House of Horrors’ på tysk, rapporterer den østrigske tv-station ORF.

De tre ’officielle’ børn fik forfærdelige traumer, da Josef Fritzl blev afsløret. Pludselig fandt de ud af, at deres rigtige mor havde levet som slave i kælderen i 24 år, og at deres bedstefar også var deres biologiske far. De var skandaliserede i hele Amstetten. Det betød, at de måtte forlade skolen, stoppe deres fritidsaktiviteter og holde op med at se venner og kammerater.

Ifølge bogen har de ligefrem bebrejdet Elisabeth, at deres liv blev smadret, fordi hun pludselig en dag dukkede op igen.

Blandede følelser
Børnene fra kælderen skal kæmpe med splittede følelser for Josef Fritzl (74). På den ene side er han manden, som holdt dem indespærret; på den anden side kender de ham også som et venligt menneske, der kom med slik og legetøj til dem. Og så var det ham, som til sidst åbnede den 300 kilo tunge dør til kælderen og lod dem komme ud i friheden.