Holdt afskedsfest efter drabet på Anton

Venner til Anton Njies mordere holdt afskedsfest for en af gerningsmændene, inden han meldte sig selv, fortalte et vidne i retten i dag. Det fik Antons mor til at løbe skrigende ud af lokalet

Den 19-årige Anton Njies drabsmænd holdt fest for sig selv, inden de meldte sig til politiet. (Foto: Jan Sommer)
Den 19-årige Anton Njies drabsmænd holdt fest for sig selv, inden de meldte sig til politiet. (Foto: Jan Sommer)

Der har bredt sig en meget ubehagelig og trist stemning i Københavns Byret her til formiddag, hvor sagen om den dræbte gymnasieelev Anton Njie bliver ført. Flere vidner har afgivet forklaring under formiddagens retsmøde, hvilket til sidst blev for meget for Anton Njies familie.

Under retsmødet, hvor flere vidner - blandt andet en vagtmand, en ven til Anton, og en ven til de tiltalte - skulle afhøres, har Anton Njies mor tydeligt givet udtryk for sin magtesløshed og personlige tragedie over at miste sin kun 19-årige søn.

Moderens kæreste måtte flere gange trøste og støtte den grædende mor på tilhørerpladserne, mens vidnerne har givet deres beretning om den skæbnesvangre nat i januar.

Moderen brød sammen i skrig
Der gik knap et døgn, før de to mænd valgte at melde sig selv til politiet. Forinden nåede de at sige farvel til deres venner i en sand afskedsfest, fordi rygter i miljøet ville vide, at de skulle ind og sidde i lang tid.

En ven til de to tiltalte forklarede her til formiddag fra vidneskranken, at kammeraterne nærmest holdt en slags fest, hvor flere venner kom forbi for at sige farvel - særligt til R.B. og ønske ham held og lykke i fængslet.

Tanken om, at nogle havde holdt fest efter drabet på sin søn, fik Anton Njies mor til at bryde sammen i retslokalet. Moderen Margit brød ud i et skrig, før hun løb hulkende ud af lokalet. Sorgen og gråden over tabet af sin søn fortsatte højlydt på gangen foran retslokalet, som var lammet af den ubehagelige stemning.

De tiltalte selv, A.S. og R.B., lod sig dog ikke synderligt mærke af moderens reaktion, men kiggede uberørt frem for sig.

Holdt sig skjult i vens lejlighed
Samme vidne beskrev også timerne lige efter drabet. Vennen forklarede, at han havde haft de tre venner I.P, A.S. og R.B. på et kort visit - sent på aftenen og - viser det sig nu - meget kort tid efter drabet på Anton. Han forklarede, at R.B. ville låne en kniv, men at han ikke fik lov. R.B. havde mistet sin egen springkniv under slagsmålet med Anton. Vennen selv måtte blive hjemme på grund af sygdom, da de tre gik igen. Da de var gået, opdagede han, at kniven var væk. Lidt senere på natten vendte to af vennerne - R.B. og I.P. tilbage. A.S. var på daværende tidspunkt allerede blevet anholdt tæt på gerningsstedet.

Vennen til de tiltalte forklarede med høj og tydelig stemme, hvordan de to venner havde været hjemme hos en tredje ven og skifte tøj, før de genfandt sig i hans lejlighed.

- Jeg kunne se i deres øjne, at de havde lavet noget, de ikke skulle. Senere forklarede de, at de havde stukket en ned. De virkede meget nedtrykte, lød det fra vidneskranken.

Han forklarede også, hvordan både I.P. men særligt R.B. også havde smågrædt på skift, og hvordan R.B. for det meste af tiden lå og kastede op på toilettet.

(I.P. blev løsladt efter at have meldt sig selv, da han ikke har taget aktiv del i overfaldet. Det viser overvågningsmateriale også.)