Børn i lære som hooligans

Udnyttes: Politiet magtesløst over for rekrutteringen af børn helt ned til 12 år

Der er et kodeks blandt hooligans om, at man ikke lægger hånd på almindelige fans, de såkaldte scarfers. Det kodeks bryder hooligans fra FCK her ved på Brøndby Stadion at overdænge uskyldige tilskuere - heriblandt mange børn - med tændte romerlys. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Der er et kodeks blandt hooligans om, at man ikke lægger hånd på almindelige fans, de såkaldte scarfers. Det kodeks bryder hooligans fra FCK her ved på Brøndby Stadion at overdænge uskyldige tilskuere - heriblandt mange børn - med tændte romerlys. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Når der bliver slået på tæven, kastet med flasker, afbrændt romerlys og sat ild til sæder på tribunerne i forbindelse med fodboldkampe i den danske Superliga, er det i højere og højere grad helt unge, der står i forreste række.

Allerede i 2005 udtrykte Rigspolitiet stor bekymring over, at flere og flere helt unge trækkes ind i den voldelige del af dansk fodboldkultur. Men på trods af en øget indsats for at komme udviklingen til livs har problemet vokset sig større lige siden.

Børnesoldater
Som billederne her på siderne viser, render purunge kamphaner rundt i byens gader og slår hinanden til plukfisk. En tradition, de har overtaget fra engelske og italienske hooligans. Videoer med slagsmålene bliver filmet af de involverede og stolt lagt til skue på internetsiden YouTube.com.

– De seneste to sæsoner er der kommet flere og flere unge til. Også unge under 15 år, siger John Lorentzen fra Københavns Politis særlige hooligan-gruppe.

Han peger på, at erfarne kræfter i hooliganmiljøet bevidst går efter de unge, der bruges som kampsoldater og til at smugle f.eks. romerlys ind på stadion. På den måde kan de selv holde sig uden for politiets søgelys.

Ifølge en ansat i Superliga-klubben FC København er der pågrebet børn ned til 12-års-alderen med tasken fulde af romerlys.

– En 12-årig har næppe råd til at købe 12-15 romerlys til en fodboldkamp, siger han.

Lytter ikke til fornuft
John Lorentzen fra Københavns Politi fortæller, at det er nogle få, som styrer slagets gang.

– Det kan være en to-tre stykker til en kamp. Til næste kamp er det nogle nye. De styrer yngre, ubefæstede sjæle og gør dem til aktører.

Politiet bruger mange ressourcer på at få de unge til at indse, at de har gang i noget dumt. Men uden effekt.

– Vi samarbejder med kriminalpræventiv afdeling, og tager fat i unge under 18, som er blevet taget for vold eller hærværk. Men det bider ikke på dem.

Risikerer liv og lemmer
– Vi holder alligevel ikke op med præventivt arbejde, for en lille minoritet skal ikke ødelægge det for alle andre, siger John Lorentzen, som ikke forstår, hvorfor de unge risikerer liv og lemmer – og en plettet straffeattest – i jagten på anerkendelse fra de ældre hooligans.

– Det er svært at trænge igennem til ballademagerne. De fleste hooligans tilhører en fornuftig socialklasse. De ældre har job og familier, og alligevel er de ude for at jage det her adrenalinkick, som de åbenbart får af at slå hinanden til plukfisk. De tager ikke hensyn til, at de spreder skræk og rædsel hos almindelige fans, siger han.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Så hvad laver vi i Guinea?