'Jeg ville bare prøve hans hue'

Den 20-årige iraner der er tiltalt for mordet på 19-årige Anton Njie nægter at have set nogen kniv. 'Jeg ville jo bare prøve hans hue', lød forklaringen i retten, hvor videoer af overfaldet blev lagt frem

Det er blandt andet overvågningsvideoer som disse, der viser de to gerningsmænd og deres kammerats færden rundt omkring i byen på drabsnatten. (Politifoto)
Det er blandt andet overvågningsvideoer som disse, der viser de to gerningsmænd og deres kammerats færden rundt omkring i byen på drabsnatten. (Politifoto)

Det er ikke de store følelsesudbrud, som de to tiltalte har vist i retten i Københavns Byret i dag. Faktisk har de hele formiddagen hørt og set det massive bevismateriale, som anklageren har lagt frem for at dokumentere de to mænds gerning uden at trække en mine. Begge de unge mænd har, iført både skjorte, slips og briller, forholdt sig stille og roligt til de mange anklager. Kun enkelte gange har de bøjet hovedet og holdt blikket rettet mod bordpladen.

'Jeg har ikke set nogen kniv'
- Jeg ville jo bare prøve hans hue, lød den 20-årige A.S.'s forklaring til nævningene under vidneafhøringen tidligere på formiddagen.

Den 20-årige iraner er tiltalt sammen med sin ven, den 20-årige dansker R.B., for at have slået løs på Anton Njie og stukket ham flere gange med kniv. I dag indrømmede A.S. at have slået Anton men understregede, at han ikke havde ført - endsige set - den lille springkniv, som dræbte ham.

- Jeg har ikke set den kniv fremme på noget tidspunkt, fortalte A.S. om den kniv som var fast inventar i lommen hos hans kammerat, foran de mange tilhørere, der tydeligvis var dybt berørte af situtationen, mens han selv ikke har vist sig umiddelbart berørt af dagens retsmøde.

Stærke videobilleder
Antons hue, springkniven og andre tekniske beviser blev vist frem under retssagen. Blandt andet viste anklageren adskillige billeder og videoer fra overvågningskameraer rundt omkring i byen, som viser de tiltalte under deres våde aften i byen, inden de tragiske minutter på Strøget. Men også en video af selve gerningsøjeblikket blev afspillet.

Mørke og grynede videooptagelser fra en juvelerforretning viser de to geringsmænd og Anton Njie i håndgemæng på Strøget. En kriminalassistent måtte dog forklare forløbet minut for minut, så dommerne kunne skelne de involverede fra hinanden, alt imens familiemedlemmer og venner til den 19-årige gymnasieelev tog sig til hovederne og tørrede tårerne bort på grund af den stærkt ubehagelige situtation.

Disse videoer afslører også, at den tredje mand, der i første omgang meldte sig selv, da han var sammen med de tiltalte på gerningstidspunktet, holder sig i baggrunden og ikke tager del i selve overfaldet.