Annonce:
Annonce:

De er terrorister

Et enigt nævningeting fra Glostrup Ret har netop kendt to 22-årige mænd skyldige i terror i sagen fra Glasvej. Anklageren kræver mindst 12 års fængsel til de to

Den 22-årige Hammad Khürshid og den 22-årige Aboulghani Tokhi er begge blevet dømt skyldige for terror.(Tegning/manipulation: Jørgen Bitsch / Jes Roger Petersen)
Den 22-årige Hammad Khürshid og den 22-årige Aboulghani Tokhi er begge blevet dømt skyldige for terror.(Tegning/manipulation: Jørgen Bitsch / Jes Roger Petersen)
Annonce:
Følg Krimi

Efter over et års retslige argumenter satte et nævningeting fra Glostrup Ret et foreløbigt punktum for Danmarks største terrorsag. To 22-årige mænd er netop blevet kendt skyldige efter lovens strengeste terrorparagraf for at fremstille sprængstoffer og planlægge et terrorangreb i Danmark.

Under stort politiopbud og i en fuldstændig proppet retssal blev de tiltalte, Abdoulghani Tokhi fra Avedøre og Hammad Khürshid fra Glasvej i Københavns Nordvestkvarter begge kendt skyldige af et enigt nævningeting.

Terrorsagen fra Glasvej tog sin begyndelse sidste år, da polititet i samarbejde med PET skred til anholdelse af de to mænd 4. september på Glasvej, som var Khürshids bopæl, under en storstilet og længe planlagt aktion.

Anklageren kræver 'over 12 års fængsel' til hovedmanden og 12 års fængsel til håndlangeren.

Annonce:

Hylder angreb på WTC
På adressen, som Khürshid delte med en bror, fandt politiet flere håndfaste beviser for mændenes stærke tilknytning til fanatiske islamiske kræfter. Sprængstoffet TATP, bombemanualer, henrettelsesfilm og sangbøger om martyrdøden og hyldester af angrebet på World Trade Center var nogle af de effekter, som politiet beslaglagde fra lejligheden i Københavns Nordvestkvarter.

Under politiaktionen blev de to dømte samt seks andre personer anholdt. De seks blev kort efter løsladt, da de angiveligt ikke havde del i sagen. Siden har de to unge mænd med muslimske rødder været varetægtsfængslet.

Grusomme henrettelsesvideoer
Politiet havde længe haft de to dømte under observation. Blandt andet havde de installeret videoovervågning i lejligheden på Glasvej. Et af beviserne i sagen er blandt andet en optagelse af Hammad Khürshid, der synger en martyrsang, mens han fremstiller sprængstof i lejligheden.

- Accepter min sidste hilsen, for jeg er på vej til martyrangreb, lød sangen.

Annonce:

Anklagemyndigheden har desuden fremvist flere gruopvækkende videoer, som blev fundet på Glasvej. En viser blandt andet, hvordan 14 personer bliver stillet op på rad og række og så bliver henrettet. Ifølge anklageren er det Khürshid, som boede på Glasvej, der har været hovedmanden med 'den fornødne vilje', hvor Abdoulghani Tokhi - som i øvrigt havde bopæl hos sine forældre i Avedøre - mere skal betragtes som værende 'hans hjælper'.

- Når du dør for islam, så er det en sandhed, har den 22-årige Khürshid blandt andet udtalt i retten.

'De er bare fascinerede af bomber'
Forsvareren i sagen har hele tiden krævet frifindelse af de to mænd.

- Anklagemyndigheden har ikke bevist, at de to unge mænd planlagde en terrorhandling - eller tid, sted, udførelsesmåde og angrebsmål for et bombeattentat. Derfor skal tvivlen komme dem til gode, har argumentet lydt.

Ifølge forsvareren har anklageren ikke kunnet bevise de to mænds tilknytning til al-Qaeda, og deres fremstilling af bomber har været et udtryk for en 'drenget fascination for sprængstoffer'.

Denne fascination kom blandt andet til udtryk, da de to mænd en aften udløste en bombe i en opgang på Glasvej. Her havde de fyldt sprængstof i en tusch, som de prøvesprængte.

Annonce:

Der var ingen synlige reaktioner at spore hos de to mænd, da dommen blev læst højt. Dommere og nævninge skal nu vurdere straffens længde, som i værste fald kan give de dømte livsvarigt fængsel. De har mulighed for at anke sagen til landsretten.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
LIGE NU
Annonce:
Annonce: