Beboere evakueret på Nørrebro i nat

Beboerne i en ejendom på Nørrebro måtte i nat evakueres. Op mod ti biler sat i brand i aftes i forskellige dele af Københavns-området

Nogle af onsdagens brandstiftere kunne have fået liv på samvittigheden, da de antændte et cykelskur, der var placeret lige ved siden af en boligkarré. (Foto: Kristian Linnemann)
Nogle af onsdagens brandstiftere kunne have fået liv på samvittigheden, da de antændte et cykelskur, der var placeret lige ved siden af en boligkarré. (Foto: Kristian Linnemann)
Følg Krimi

Beboere i et antal opgange i en ejendom på hjørnet af Tømrergade/Åboulevarden på Nørrebro i København måtte i nat evakueres, da politi og brandvæsen frygtede for, at en påsat brand i et skur i Tømrergade ville sætte ild til boligkomplekset.

- Der var nogle tosser, der havde sat ild til et cykelskur, der ligger lige op ad en boligbebyggelse, og vi var nødsaget til at evakuere folk, indtil ilden var slukket. Men en hurtig og resolut indgriben af politiet og Københavns Brandvæsen sikrede at beboerne beholdt deres lejligheder, og de er nu tilbage i deres senge, siger den centrale vagtleder, Jakob Kristensen.

Fem anholdte fremstilles i dag
Igen i aftes og i nat følte utilpassede unge i Københavnsområdet sig kaldet til at brænde biler og containere af.

- Vi har anholdt fire på Sjælør Boulevard i forbindelse med afbrænding af to biler, og der er nogle smågrupper, der antænder containere i området omkring Blågårdsgade og på Ruten i Tingbjerg. Men det virker ikke videre organiseret, og brandvæsenet har kunnet passe deres arbejde og har slukket brandene, siger Jakob Kristensen, central vagtleder ved Københavns Politi, til ekstrabladet.dk.

De fire anholdte fremstilles i dommervagten i dag sammen med en femte, 17-årig person, der blev anholdt med en molotovcocktail på Matthæusgade. De er alle sigtet for forsøg på brandstiftelse.

Onsdagens hærværk og brandstiftelse har ifølge Jakob Kristensens vurdering ingen som helst sammenhæng med genoptrykningen af Muhammed-tegningerne, der tidligt onsdag aften var årsag til en mindre, fredelig demonstration på Rådhuspladsen, hvor 200 muslimer deltog.

- Der popper smågrupper op og løber gennem gennem en baggård og antænder en container og laver hærværk og stikker af igen. Det begyndte i Sjælør og der har så været antændte brande på Nørrebro, i Tingbjerg og lidt på Vesterbro og i Valby, men vi er massivt til stede i de pågældende områder, og det har lagt en dæmper på udfoldelserne, siger Jakob Kristensen til ekstrabladet.dk.

Selv om der onsdag aften løbende indløb meldinger om biler og containere i brand forskellige steder i København maner politiet ved midnatstid til besindighed.

- Bortset fra nogle brændende containere rundt omkring, er der forholdsvis roligt i København ved midnat natten til torsdag. Vi har anholdt cirka 11 personer og godt ti biler er blevet sat i brand. Der er igen blevet kastet med sten efter en ambulance og en brandbil på Valby Langgade og i Mjølnerparken. De kunne ikke lade være, de tosser, det er ikke noget vi ser med milde øjne på, siger politiets centrale vagtleder, Jakob Kristensen.

Postbiler sat i brand
Postomdelingen i Brønshøj-området bliver sandsynligvis ramt af forsinkelser efter at tre-fire postbiler blev sat i brand i Gadelandet ikke langt fra Ruten i Tingbjerg, hvor uromagere flere gange i løbet af aftenen satte ild til containere. Godt ti postbiler holdt parkeret i Gadelandet, men brandstifterne nåede kun at sætte ild til få af dem, inden politi og brandvæsen nåede frem.

Der var også containerbrande i Ishøj, Rødovre og Taastrup, oplyser Københavns Vestegns Politi.

I Kalundborg blev brandfolk mødt med stenkast, da de ville slukke en containerbrand i kvarteret Klosterparken. Brandfolkene trak sig væk og nægtede at vende tilbage til tre yderligere brande i kvarteret.

- De brande fik lov til at brænde ud af sig selv, siger politiets vagtchef, Lars Mogensen.

På Frederiksborgvej i Københavns nordvestkvarter var vejen kortvarigt blokeret med barrikader af brændende bildæk, men som det var kendetegnende for den overvejende del af aftenens ildspåsættelser, var gerningsmændene væk da politiet dukkede op.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind