Han kunne have reddet sex-slaven

Afsløring: To kommuner havde mistanke om misbrug af den 10-årige - alle svigtede pigen

Ekstra Bladets reportager om sex-misbruget.
Ekstra Bladets reportager om sex-misbruget.
Svigtet er næsten totalt i sagen om den sex-misbrugte pige fra Tønder og hendes lillesøster.

To kommuner havde mistanke om sexmisbrug af børnene. Den ene kommune indstillede til midlertidig tvangsfjernelse af børnene. Den anden kommune undersøgte sagen. Men ingen greb ind.

Imens blev overgrebene på den lille pige stadig grovere. Der var dage, hvor den 10-årige pige blev misbrugt af fem-ti fremmede mænd, inden politiet greb ind i august i år.
Det var hverken Løgumkloster eller Tønder Kommune, der bad politiet gå i aktion. En anonym henvendelse ledte politiet på sporet, mens pigernes sagsmapper samlede støv på reolerne i socialforvaltningernes kontorer.

Allerede i 2004 indstillede socialforvaltningen i Løgumkloster Kommune, at pigen og hendes lillesøster blev tvangsindlagt til observation for sex-misbrug i tre måneder i den selvejende børneinstitution Helsehjemmet.

Flygtede fra kommunen
Den indstilling blev skrevet, fordi kommunen havde mistanke om, at der 'kunne være seksuelle krænkelser i hjemmet'.
Men inden kommunen nåede at gennemføre tvangsfjernelsen, flyttede den perverterede far sin familie over kommunegrænsen til Tønder.

Derefter pakkede Løgumkloster alle papirerne sammen i en sagsmappe og sendte dem til socialforvaltningen i Tønder.

Pigerne sov hos faderen
- Løgumkloster Kommune indstillede til tvangsundersøgelse af børnene. Hvorfor gjorde I ikke det?

- Sådan kan du jo ikke stille det op. Det kunne Løgumkloster Kommune selv have gjort, siger børn- og ungechef i Tønder Kommune, Egon Andersen.

- Det er ikke, fordi man ved, at der er foregået seksuelle krænkelser; men man har mistanke om det. Der har været et livligt seksualliv i hjemmet, og det kunne have belastet børnene.

- Børnene sov inde hos faderen, når moderen havde sexkunder. Det kunne man bagefter have ønsket sig, at man havde læst på en anden måde, siger Egon Andersen.

Familien flygtede til Tønder Kommune i tidsrummet september-oktober 2004. Først efter næsten et halvt år bad socialforvaltningen i Tønder i februar i år Helsehjemmet om at undersøge familien.

Noget rigtig, rigtig lort
Det var Niels Terkildsen fra Helsehjemmet, der foretog undersøgelsen af familien gennem interview med børnene, faderen og børnenes lærere.

- Det er noget lort. Det er noget rigtig, rigtig lort, siger Niels Terkildsen til Ekstra Bladet. Han er dybt chokeret over, hvordan sagen har udviklet sig.

Niels Terkildsen siger, at han rapporterede til Tønder Kommune, at der var mistanke om seksuelt misbrug af børnene.
Det afviser børn- og ungechef i Tønder Kommune, Egon Andersen, blankt:

- Nej, det står der ikke. Det er jeg helt sikker på, at der ikke står i den rapport, siger Egon Andersen.

Uanset hvad, så blev børnene ikke hjulpet.
Børnenes mor flygtede fra hjemmet i november 2004. Ifølge politiet var det især efter moderens flugt, at sex-misbruget af den lille pige tog stærkt til.

1 af 4 Ekstra Bladets reportager om sex-misbruget.
2 af 4 Jeg må nok hellere gå hjem og læse de rapporter igen, siger børn- og ungechef Egon Andersen. Hans kommune sparede 100.000 kr. på ikke at gennemføre en tvangsundersøgelse af børnene for sex-misbrug. (Foto: Poul Anker)
3 af 4 Jeg må nok hellere gå hjem og læse de rapporter igen, siger børn- og ungechef Egon Andersen. Hans kommune sparede 100.000 kr. på ikke at gennemføre en tvangsundersøgelse af børnene for sex-misbrug. (Foto: Poul Anker)
4 af 4 Ekstra Bladets reportager om sex-misbruget.