Tvunget til selvmord

Svensk politi har mistanke om, at flere selvmord blandt muslimske piger i virkeligheden er camouflerede æresdrab

Svensk politi mistænker flere muslimske familier for at presse unge piger til selvmord. (Arkivfoto: AP)
Svensk politi mistænker flere muslimske familier for at presse unge piger til selvmord. (Arkivfoto: AP)

Svensk politi frygter nu, at muslimske familier i flere tilfælde har tvunget piger, som har krænket familiens ære, til at begå selvmord i en uhyggelig form for camouflerede æresdrab.

Hos det svenske politi bliver de kaldt 'altan-pigerne', fordi flere muslimske piger har begået selvmord ved at springe ud fra altaner, men der er også eksempler på piger, der har kastet sig ud foran tog eller har skåret deres pulsårer over.

Myndighederne frygter, at det, der ved første blik ligner almindelige selvmord i virkeligheden er skjulte æresdrab, hvor muslimske familier tvinger piger til at begå selvmord for at redde familiens ære.

- Det er en strategi, som visse familier og slægter bruger, når man ikke selv ønsker at gøre det 'beskidte arbejde', siger Kickis Åhre-Älgamo fra rigskriminalpolitiet til Sveriges Radio.

Svært at bevise
Ifølge Åhre-Älgamo har flere piger forklaret hende, hvordan de bliver presset til selvmord af deres familiemedlemmer, hvis de har krænket slægtens ære. I flere tilfælde er det endda pigerne selv, som skal vælge, hvordan de skal udføre selvmordet.

- De må selv vælge metoden. De kan tage piller, hænge sig, springe ud foran et tog eller lignende, fortæller Kickis Åhre-Älgamo.

Politiet frygter, at flere familier slipper fra den uhyggelige praksis, fordi det er meget svært at bevise forbrydelsen. Netop nu skal efterforsker politiet angiveligt tre sager om tvangs-selvmord.

Far ville hjælpe med selvmord
Det er Sveriges Radio, som afsløret det uhyrlige fænomen. Kanalen har således talt med flere piger, som har følt sig presset til selvmord af familiemedlemmer.

En af dem er Ayse, der som 17-årig oplevede, at hendes far ville presse hende til selvmord.

- Han bandt et reb rundt om min hals og sagde, 'nu skal jeg hjælpe dig med at tage dit liv', forklarer pigen, som dog formåede at slippe væk.

Senere forsøgte slægtninge igen at presse hende til selvmord, da hun var på besøg i hjemlandet, men også den gang slap hun væk.

I dag bor hun ifølge Sveriges Radio på en beskyttet adresse i Sverige.