Besøger sit offers gravsted

Politimorderen Palle Sørensen taler ud: - Jeg kan kun takke mig selv for mit forspildte liv

? Hvis du vidste, hvor mange timer, jeg har tænkt på betjentene, enkerne og deres børn. Jeg kan bare intet gøre, siger Palle Sørensen - 42 år efter, at han dræbte fire betjente. I dag bruger han en del tid på at reparere elektronisk udstyr, som han finder i storskraldscontainere.
? Hvis du vidste, hvor mange timer, jeg har tænkt på betjentene, enkerne og deres børn. Jeg kan bare intet gøre, siger Palle Sørensen - 42 år efter, at han dræbte fire betjente. I dag bruger han en del tid på at reparere elektronisk udstyr, som han finder i storskraldscontainere.
Tricktyve lukker vi ikke ind’.

Sådan lyder advarslen på det lille skilt, som Københavns Politi har klæbet op på dørtelefonen ved indgangen til en opgang i Valby i København.

Teksten lyver. For i stuen til højre bor en 80-årig mand, som kunne have opnået danmarksberømmelse for sine fantasifulde trick og indbrud, hvis han bare havde holdt sig til de pengeskabe, som han ifølge en af politiets daværende efterforskere var Europas skrappeste til at tømme.

Det gjorde han ikke. Natten til 18. september 1965 skød og dræbte Palle Sørensen fire unge betjente, og det er som politimorderen, han har fået sit eget kapitel i Danmarks-historien.

Et kapitel, som han angrer og fortryder – men også erkender, at han ikke kan lave om på.

Superman-drømmen
– Nogle gange drømmer jeg om at være Superman. Han kunne dreje jordkloden rundt og flyve tilbage i tiden. Det har jeg set på en film, filosoferer Palle Sørensen, som på sin egen stille og lidt indadvendte måde har forsøgt at sige undskyld:

– For et par år siden gik jeg ind i Frue Kirke, hvor de fire betjente blev begravet fra.

– Jeg stod lige så stille og prøvede at rekonstruere det hele og forestille mig, hvor kongen sad og kisterne stod, fortæller Palle Sørensen.

Betjentens gravsted
Derudover kan han – når han besøger sin mors grav på Sundby Kirkegård på Amager og ingen holder øje med ham – godt finde på at gå hen til det gravsted bag Filips Kirkens Kor, hvor den ene af de fire betjente ligger.

Han ved ikke, hvem af dem det er, men det spiller heller ingen rolle for Palle Sørensen, når han tænker på enkerne og børnene.

– For mig repræsenterer han alle fire, siger han i bogen ’Palle Sørensen – politimorder’, der udkommer i næste uge.

– Hans gravsted bliver holdt af staten, og det ser fint ud, tilføjer Palle Sørensen under Ekstra Bladets besøg i den toværelses pensionistlejlighed, hvor han har boet, siden han i 1999 blev løsladt efter 33 år bag tremmer.

Elektronikværksted
Og man kan roligt sige, at han har sat sit eget præg på boligen:

Soveværelset er ombygget til et mindre maskin- og elektronikværkstred, køkkenet er fyldt med tilbudsvarer, han støver op i supermarkederne, og stuen er et virvar af møbler, popmusik, gamle og nye blade – og bøger om gamle herregårde og kirker.

Væggene er dekoreret med naturalistiske kronhjorte og andre naturmotiver, og over den uredte seng i hjørnet – han sover i stuen – hænger et indrammet billede, der har sin egen, særlige historie:

Gave fra Bandidos-rocker
Det eksotiske ferieparadis er i virkeligheden et puslespil – og en fødselsdagsgave fra Bandidos-rockeren, Mickey Larsen, som Palle Sørensen mødte i Nyborg Statsfængsel.

Siden blev Mickey Larsen dræbt ved et attentat foran Glostrup Hospital, men motivet gør stadig Palle glad:

– Det er et dejligt billede med strand, sommer og varme. Virkelig dejligt, sukker han.

Hjælper andre gamle
Siden sin løsladelse er Palle Sørensen faldet godt til i Valby:

Han bliver regelmæssigt inviteret til aftensmad hos ældre damer i sin nye omgangskreds.

Med sin tekniske snilde – han ville gerne have været teknikumingeniør – hjælper han andre af områdets gamle med praktiske opgaver.

Og somme tider triller en elektrisk kørestol op foran vinduet. Palle har trykluft i sit ’værksted’ og skal bare stikke slangen ud for at pumpe dækkene.

Han følger også med i nutidens forbrydelser. Og væmmedes senest over mishandlingen af en 19-årig pige som ’noget af det mest afskyelige’.

Og så drømmer han. Han drømmer om alt fra verdensrummet til Helle Thorning som statsminister og den store lotto-gevinst:

– Jeg spiller for 3000 kr. om måneden, fordi det kunne være sjovt at vinde ti millioner. Jeg ville aldrig kunne nå at bruge så mange penge, men så ville jeg bare dele ud af dem, fortæller manden, der blev løsladt fra fængslet med en mindre formue på 800.000 kr. på kontoen.

Dem bruger han nu på at leve et liv, der gerne må vare 20 år mere.

– Efter at have læst bogen, spørger jeg mig selv, hvorfor du som ’almindelig’ indbrudstyv overhovedet havde tre skarpladte pistoler med i bilen den nat. Det kan ikke kun handle om, at du – som det fremgår af bogen – var glad for våben?

– Det er et godt spørgsmål. Jeg kan kun svare, at det må have virket som en form for falsk sikkerhed. Men her bagefter er der så mange hvorfor’er i den sag. Den nat skete der bare så mange tilfældigheder, og så gik det, som det gjorde.

– Du kom til at sidde væsentligt længere end andre livstidsfanger ...

– Ja, og det var da ærgerligt, at der gik 33 år, før jeg kom ud. Men heller ikke det kan jeg ændre på. Når det kommer til stykket, kan jeg kun takke én for, at jeg har spildt mit liv. Det er mig selv.

– Og det er ikke nogen rar tanke ...

’Palle Sørensen – politimorder’, der udkommer mandag på Ekstra Bladets Forlag, er skrevet af den tidligere kriminalbetjent Frank Bøgh.