Enken fra Søllerødgade-sagen: – Jeg ønsker ikke hævn
Det ville kunne medføre 'afgørende skadevirkninger' for PET, herunder være til fare for statens sikkerhed, hvis offentligheden fik kendskab til efterretningstjenestens rolle i efterforskningen på drabet af den 29-årige Henrik Christensen, som omkom ved et bombeattentat i Søllerødgade 16. marts 1992.
Søllerødgade-bomben: Få overblikket herDet fremgår af et brev, som PET har sendt til Ekstra Bladet, hvori man efter flere måneders overvejelser afviser at give aktindsigt i sagen.
Ansøgningen blev sendt til PET i forbindelse med arbejdet på Ekstra Bladets afslørende artikler om sagen tidligere på året. Heri stod den svenske eksnazist Kim Fredriksson frem og fortalte, hvilken rolle en personkreds på den yderste højrefløj havde i bombeattentatet. Kredsen talte blandt andre den nu afdøde dansk-tyske nynazist Marcel Schilf.
Blot tre dage efter afsløringerne blev bragt, valgte Københavns Politi at genoptage efterforskningen i sagen – et tiltag, der ifølge Ekstra Bladets oplysninger fortsat ikke har båret frugt.
Nu genoptages efterforskning af Søllerødgade-drabetSikkerhedsmæssige grunde
Men fra PET's side ønsker man altså fortsat ikke at lette på låget til sagsakterne.
Normal praksis er ellers, at arkivalier i ældre sager på et tidspunkt afleveres til offentligt arkiv, hvorefter offentligheden typisk kan få indblik i akterne. Sker det ikke, kan den relevante myndighed – i dette tilfælde PET – give adgang til arkivalier, der er mere end 20 år gamle og således kan have historisk interesse.
Men selv om Søllerødgade-sagen har rundet det 21. år, ønsker PET altså ikke at løfte sløret for, hvad efterretningstjenesten ligger inde med af materiale om sagen, herunder formentlig i hvilket omfang man fra myndighedernes side holdt et vågent øje med såvel den yderste højre- som venstrefløj i begyndelsen af 1990'erne.
'Politiets Efterretningstjeneste kan oplyse, at materialet (...) af praktiske og sikkerhedsmæssige grunde ikke er afleveret til Rigsarkivet,' hedder det i brevet til Ekstra Bladet, hvor det længere nede slås fast:
'Efter en konkret vurdering finder Politiets Efterretningstjeneste ikke grundlag for at imødekomme Deres anmodning.'
Partikammerat: – Jeg var den sidste, der så Henrik i liveEkstra Bladet ville gerne have talt med PET-chef Jakob Scharf om såvel tjenestens rolle i Søllerødgade-sagen som om afvisningen af at udlevere så meget som en journalliste over sagens akter. Men også her trækker efterretningstjenesten i bremsen.
'Af de samme grunde finder chefen for Politiets Efterretningstjeneste, Jakob Scharf, ikke anledning til at medvirke i et interview om sagen.'
Nazi-tæskehold skulle jagte socialister