Tiltalt for bilbombe i Valby: Han skylder mig 750.000 kr

Nægter brandbombe på stille villavej i Valby

Politiet og Forsvarets Ammunitionsryddere var talstærkt til stede, da bomben under bilen skulle demonteres.(Foto: Kenneth Meyer)
Politiet og Forsvarets Ammunitionsryddere var talstærkt til stede, da bomben under bilen skulle demonteres.(Foto: Kenneth Meyer)

RETTEN PÅ FREDERIKSBERG (Ekstra Bladet): En af to polske håndværkere har netop forklaret sig i sagen, hvor duoen er tiltalt for at have placeret en brandbombe under en bil i Valby i august i fjor.

Håndværkeren, Arkadiusz Plonski, mener, at offeret for bilbomben, der ikke detonerede, skylder ham 750.000 kr for renoveringsarbejde tilbage i 2008.

Hans forklaring ved dagens retmøde ved Retten på Frederiksberg sker med udgangspunkt i en forklaring afgivet ved et tidligere grundlovsforhør.

Polakker nægter sig skyldige i Valby-bilbombe

Den tidligere forklaring lyder:

Han kom til Danmark som ni-årig. Arbejder som håndværker med speciale i renovering.

Plonski kender en ældre herre, der hedder Adam Hinc (den anden tiltalte, red), der har fået lov til at stille en campingvogn ved Plonskis værksted.

Ville dræbe familiefar med bilbombe - sagen begynder idag

Med Hinc havde Plonski drøftet gælden. Hinc ville gerne hjælpe med at inddrive gælden, og for det arbejde skulle Hinc have procenter af de penge, han kunne kradse ind.

Plonski har ikke tidligere haft problemer med kunder, der ikke ville betale deres gæld.

Tidligere var Plonski gået i gang med et større projekt hos bombeofferet. Undervejs havde han fået et udlæg på 30.000 kr til indkøb af materialer. Et grundliggende problem var, at offeret ikke havde fået bevilget byggelån endnu.

På et tidspunkt afbrød offeret samarbejdet da han mente, at arbejdet var fejlbehæftet.

Ved dagens retsmøde forklarede Plosnki, at han yderligere har fået udbetalt 400.000 kr af offeret. Ud over de 30.000 kr.

- Man blander to sager sammen. Det er for andet arbejde, der allerede er udført og afsluttet, forklarede Plonski ved dagens retsmøde.

Samtidig ændrede han holdning i forhold til forklaringen afgivet ved grundlovsforhøret.

- Det var mig, der sagde stop og endte arbejdet. Det gjorde jeg, da jeg ikke fik penge. Derefter indledte jeg et samarbejde med en advokat, ligesom han senere også inddrager et inkassofirma.

- Jeg sendte også en sms til mandens kone, erkendte Plonski, der ydeligere forklarede, at han også havde lagt en seddel under vinduesvidskeren på offerets bil.

- Det gjorde jeg, fordi jeg ikke ville møde ham personligt, forklarede han ved dagens retsmøde.

Ved dagens retsmøde har anklager, Jakob Buch-Jepsen fremvist en række effekter, der været brugt til bomben. Der var tale om to plastikdunke, rensebenzin og en speciel plastikklemme. En del af effekterne kan knyttes til Plonskis værksted i Baldersbrønde vest for København. Blandt andet plastikklemmen.

Den ene fremviste plastikdunk var en del af bombekonstruktionen, mens en lignende dunk efterfølgende blev fundet i værlstedet.

- Kan du svare på, hvordan de effekter er fundet på dit værksted, spurgte anklageren.

- Det er et godt spørgsmål, lød det lakonisk fra Plonski.

- Du har ikke noget med bomben at gøre, spurgte anklageren.

- Nej. Det har jeg ikke, svarede Plonski.

Til gengæld hentydede Plonski ved dagens retsmøde til, at det det kunne være den anden tiltalte, Adam Hinc, der eventuelt kunne stå bag bomben.

Men direkte adspurgt af sin forsvarer på spørgsmålet, om han havde nogen anelse om, hvem der stod bag bomben, lød Plonskis svar:

- Nej, det har jeg ikke.