Annonce:
Annonce:

TV: Greenpeace-aktion: 'Isbjørne' anholdt

Flere aktivister er her til morgen trængt ind på Shells olieraffinaderi i Fredericia - flere aktivister anholdt

De ti isbjørne' bliver her klippet fri og anholdt. (Foto: Ole Frederiksen)
De ti isbjørne' bliver her klippet fri og anholdt. (Foto: Ole Frederiksen)
Annonce:
Følg Krimi

36 klatrere og aktivister fra Greenpeace udklædt som isbjørne trængte kl. 06.15 ind på Shells olieraffinaderi i Fredericia.

Se hvordan det gik i Greenpeace's egen video over artiklen!

En gruppe klatrere gik straks efter indtrængningen i gang med at kravle op på en af raffinaderiets store siloer, og herfra er de begyndt arbejdet med en installation, der viser Greenpeaces version af det karakteristiske gule og røde Shell logo.

Greenpeace planlægger at ommale Shells logo, så det ligner en bedrøvet isbjørn og Shells logo med djævlehorn.

Annonce:

- Det skal symbolisere det, vi mener, Shell gør i de arktiske områder. Shells olieboringer truer isbjørnens habitat. De blev smidt ud af Alaska af de amerikanske myndigheder efter flere uheld, og nu prøver de at komme ind på de arktiske områder ved Grønland og Rusland, siger Niels Fuglsang, der er projektleder på den danske Arktis-kampagne i Greenpeace, til Ekstra Bladet.

En anden gruppe klatrere er oppe i den største skorsten på raffinaderiet.

- Vi er her for at vise Shells sande ansigt. Selskabet går forrest i jagten på olie i Arktis, selvom de har vist sig komplet ude af stand til at beskytte det sårbare miljø og den unikke natur i Grønland og resten af regionen. Vi ønsker at beskytte Arktis, og derfor skal Shell have klar besked på at holde sig væk, siger den 28-årige aktivist Helene Hansen.

Udover danskere deltager aktivister fra Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Italien og Letland, oplyser Greenpeace.

Politiet ankom til området kl. 06.30 med få patruljevogne, men kl. 07.30 ankom flere af politiets mandskabsvogne til stedet, og politiet har nu afspærret et større område omkring raffinaderiet.

Ifølge Ekstra Bladets mand på stedet virker det som, at politiet afventer situationen.

Annonce:

- Vi er i dialog med politiet og informerer dem om, hvad vi vil, men vi ved ikke, hvad de overvejer, siger Niels Fuglsang.

Sydøstjyllands Politi har foreløbig anholdt syv aktivister i forbindelse med aktionen. De anholdte bliver sigtet for ulovlig indtrængen.

- Vi vurderer løbende på sikkerheden, men Greenpeace er jo kendt for at have gode klatrere, så lige nu venter vi på, at de kommer til os. Det hele foregår stille og roligt, men dem, der har gjort noget forkert, vil blive stillet til ansvar, siger vicepolitiinspektør Lars Ozol fra Sydøstjyllands Politi til Ekstra Bladet.

Politiet har efterfølgende anholdt yderligere ti aktivister, som var udklædt som isbjørne og lænket til anlægget.

Oliejagt i Arktis
Aktionen i Fredericia er en del af Greenpeace's igangværende globale kampagne mod Shell og den risikable arktiske oliejagt.

Annonce:

I juli besteg seks kvinder Vesteuropas højeste bygning nær selskabets globale hovedkvarter i London, og i søndags rullede aktivister et 20 meter langt banner ud ved VIP-tribunen under Belgiens Formel 1 Grand Prix, der er Shell største årlige reklamesatsning.

Shell er i øjeblikket ved at forberede en række seismiske undersøgelser i beskyttede havområder i Baffin Bay mellem Grønland og Canada.

De stærkt støjende undersøgelser får nu hvaleksperter til at advare om, at de kan true bestanden af især narhvaler i området.

I forbindelse med de seismiske undersøgelser viser en ny meningsmåling, som blev offentliggjort i går, at et overvældende flertal - 77 procent - i befolkningen frygter oliejagtens konsekvenser for natur og miljø i Grønland og det øvrige Arktis.

Annonce:

- Det er let at forstå, danskerne er bekymrede for, at den arktiske oliejagt vil forårsage uoprettelig skade på et af de mest sårbare miljøer på kloden. Shell har allerede demonstreret skræmmende sikkerhedsbrist i Alaska, de har svinet hele Niger-deltaet fuldstændig til i olie, og nu står de på spring i Rusland og Grønland, hvor man med øredøvende lydbølger vil lede efter olie i et beskyttet område for narhvaler. Planerne bør straks afblæses, så Grønland ikke bliver det næste Nigeria, siger Niels Fuglsang, der er projektleder på den danske Arktis-kampagne i Greenpeace.

Greenpeace håber, at grønlandske og danske politikere vil nå at forbyde Shell's undersøgelser, inden de går i gang i løbet af de næste måneder.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Regeringen har en regnemaskine, der forudsiger alt
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: