Alt er 'udsolgt': Vestre Fængsel proppet med udlændinge

Der er ikke plads til flere fanger i Vestre Fængsel, men tilstrømingen af især udenlandske statsborgere fortsætter. Så mange indsatte må nu dele celle

Der er 'udsolgt' i Vestre Fængsel, men der kommer stadig nye arrestanter til. Mange fanger sidder nu to på en celle. (Foto: Jens Dresling/POLFOTO)
Der er 'udsolgt' i Vestre Fængsel, men der kommer stadig nye arrestanter til. Mange fanger sidder nu to på en celle. (Foto: Jens Dresling/POLFOTO)
Følg Krimi

- Vi kan jo ikke bare tænde den røde lampe og melde alt udsolgt.

Det siger fængselsinspektør Peter Vesterheden, Københavns Fængsler, om en akut overbelægning i de københavnske arresthuse, hvor Vestre Fængsel nu er helt proppet med fanger.

Det er især knapt 400 udenlandske statsborgere - eller næsten 63 procent af fangerne - der fylder op i cellerne. Så i Vestre Fængsel sidder 100-120 indsatte dagligt i delte celler.

I mandags sad 120 indsatte i 60 celler, der er beregnet til én person. Onsdag var der dobbelt-belægning på 50 celler og 602 indsatte i alt, oplyser Peter Vesterheden til Ekstra Bladet.

- Det er reelt et helt uacceptabelt niveau. Udfordringen er, at der ikke er pladser andre steder, skrev Peter Vesterheden i mandags i en intern orientering til personalet.

628 indsatte i mandags
I mandags sad der 628 indsatte, der svarer til en belægning på 112,5 %. Det er ny rekord.

I Vestre Fængsel er der fem etager med dobbeltbelægning i cellerne, mens det ikke er muligt at sætte to fanger på hver celle i Blegdamsvejens og Politigårdens fængsler.

På Blegdammen skyldes det, at der er toilet i cellerne - og det vil man ikke byde to fanger, som deler celle. På Politigårdens fængsel, hvor de farligste sidder, må der ikke sidde to på cellerne af sikkerhedsmæssige hensyn.

Kriminalforsorgen har som en akut løsning indført dobbelt-belægning på cellerne i arrestafdelingerne i Vridsløselille og Nyborg statsfængsler, og man forsøger at flytte rundt på de indsatte. Men det giver store problemer med transport, når varetægtsarrestanterne jævnligt skal fremstilles i retten.

Arresthusene også fyldt
Arresthusene på Sjælland er også alle fyldt op.

- Det er klart, at det også slider på faciliteterne og på personalet, når der for eksempel er 45 indsatte på en afdeling i stedet for 35, som skal deles om toiletter og bad, siger Peter Vesterheden til Ekstra Bladet.

Østeuropæiske indsatte udgør en stor del af fangerne, især rumænere. De sidder ofte varetægtsfængslet for mindre kriminalitet, men de kan ikke løslades, før der er faldet dom i sagerne.

- Vi kan jo ikke sige nej til at modtage nye indsatte. Vi løser opgaven og forsøger at finde andre pladser, siger Peter Vesterheden.

I sin mail til personalet skriver fængselsinspektøren: - Jeg er meget bevidst over det pres det høje belæg ligger på alle - og samtidigt dybt imponeret over, hvad vi kan. Tak for det.

Fører til konflikter
Forbundsformand Kim Østerbye, fængselsforbundet, siger til Ekstra Bladet, at 'det vælter ind med varetægtsarrestanter'.

- Bandekrigen ligger ellers forholdsvist stille, men det er nok en kombination af, at politiet rydder op og den øgede strafmasse, som gør, at der ikke er nok gennemtræk i systemet. Reelt har vi ikke pladser nok, siger Kim Østerbye.

Planen om at skaffe 150 nye pladser i lukkede fængsler, er ikke realiseret endnu.

- Vi kan ikke gøre andet end at sætte to på en celle. Men det er klart, at når to bor på en celle på seks kvadratmeter og den ene må sove på en madras på gulvet, så giver det en masse små konflikter, både med personalet og mellem de indsatte, siger Kim Østerbye.

I øjeblikket er belægningsprocenten over 100, men den skal højst være 98 % og planen er, at den skal falde til 95 %. Dét er der ikke udsigt til foreløbigt.

- Det slider på personalet og de indsatte går hinanden på nerverne. Det skal håndteres, siger forbundsformanden, der håber, at Kriminalforsorgen sørger for, at der er personale nok i fængslerne.

Han frygter, at overbelægningen på længere sigt også vil kunne ses på sygefraværet blandt fængselsbetjentene.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+