Får bøde for at afsløre butikstyve

Skal af med 5000 kr: De fire langfingrede østeuropæere slipper med at betale 2000 kr.

- Den massive omtale i Ekstra Bladet har jaget de langfingrede østeuropæere ud af Nakskov, siger John Brochmann. Han har fået en bøde på 5000 kroner for at filme et plyndringstogt i sin butik og overlade optagelserne til Ekstra Bladet. (Foto: Ekstra Bladet)
- Den massive omtale i Ekstra Bladet har jaget de langfingrede østeuropæere ud af Nakskov, siger John Brochmann. Han har fået en bøde på 5000 kroner for at filme et plyndringstogt i sin butik og overlade optagelserne til Ekstra Bladet. (Foto: Ekstra Bladet)
Følg Krimi

– Jeg er forbløffet, målløs og frustreret. Men det undrer mig egentlig ikke med den tåbelige lovgivning, vi har i Danmark.

John Brochmann havde ikke drømt om, at han ville blive straffet, fordi han i foråret overlod optagelser fra et overvågningskamera af en rumænsk tyvebandes plyndringstogt i hans butik med fiskeudstyr i Nakskov til Ekstra Bladet.

Men nu har politiet præsenteret den 48-årige butiksejer for en bøde på 5000 kroner for overtrædelse af persondataloven.

Paradoksalt nok slipper de fire østeuropæiske tyveknægte hver med en bøde på 2000 kroner, oplyser politiet i Nakskov til Ekstra Bladet.

Politiet: Datatilsynet meldte ham

– Det kan jeg kun ryste på hovedet ad. Det er helt ude af proportioner. Det viser jo blot, at der er noget helt galt herhjemme. Lige nu sidder jeg med en følelse af, at forbrydere er langt mere velkomne i vores land end de borgere, der hver dag pligtskyldigt følger lovgivningen, siger John Brochmann.

Optagelserne fra forretningen JGB Marine viser, hvordan det langfredag i løbet af fire minutter lykkedes fire voksne rumænere og en lille pige på bare otte år at fylde lommerne med blink, fiskehjul, flåd og madding til en værdi af mere end 1000 kroner.

Anholdt og løsladt
John Brochmann opdagede med det samme tyverierne og leverede selv tyvebanden nærmest på et sølvfad for det lokale politi, fordi han havde fotograferet bilen og noteret nummeret ned.

Derfor gik der kun en halv snes minutter, før rumænerne var anholdt. Alle blev løsladt, da afhøringerne var overstået.

– Selv om nogle af dem hverken havde arbejds- eller opholdstilladelse i Danmark, var de stort set på fri fod, inden politiet var færdig med at afhøre mig, konstaterer John Brochmann.

De slipper billigt
Han mener, at myndighederne har brugt mere tid på at få ham straffet, end de har brugt på den rumænske tyvebande.

– De slap for at komme i grundlovsforhør. Måske fordi politiet ikke ville ulejlige en dommer på selveste påskelørdag. De slap også for at blive udvist af landet. Samtidig undgik de at få fjernet den otteårige pige, som efter min mening var udsat for et groft overgreb ved at blive slæbt med på tyvetogt.

– Havde hun været dansk, var hun formentlig straks blevet anbragt, siger han.

Midt i frustrationerne over sigtelsen øjner John Brochmann dog et stort lyspunkt.

– Siden Ekstra Bladet skrev om sagen og lagde optagelserne fra mit overvågningskamera ud på nettet, er problemet med langfingrede østeuropæere stort set forsvundet fra Nakskov. Jeg har ikke set en eneste i min forretning siden. Det kan måske også skyldes, at jeg har hængt jeres spiseseddel fra den dag op. Under alle omstændigheder har den massive omtale haft en positiv effekt, siger han.

Betaler ikke bøden
John Brochmann har ikke tænkt sig at betale bøden.

– Min advokat har opfordret mig til, at vi lader retten vurdere sagen, siger han.

Ekstra Bladet har tidligere vist videoen her på sitet. Da tyvene er blevet straffet, har vi valgt ikke at vise den i denne artikel

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind