Bidt af edderkop - tæt på at miste benet

England hærges for øjeblikket af giftige edderkopper, der er i familie med 'Den Sorte Enke' - men eksperter siger, at vi skal slå koldt vand i blodet

Ricki Whitmore efter operationen, hvor lægerne skylledegiften ud af benet. Nu venter en langvarig genoptræning.(Foto:Eastnews)
Ricki Whitmore efter operationen, hvor lægerne skylledegiften ud af benet. Nu venter en langvarig genoptræning.(Foto:Eastnews)

Flere englændere er i den senere tid blevet bidt af den giftige edderkop - 'Den Falske Enke' - som er en afart af den farlige 'Black Widow.'

Den engelske avis, Daily Mail, har talt med flere personer, som har været plaget af smerter og infektioner efter at Den Falske Enke angiveligt har bidt dem.

En af de angrebne har ligefrem været ved at miste benet på grund af giften og infektioner.

For koldt her
I Danmark behøver vi dog ikke frygte bid fra edderkoppen. Den findes i følge edderkoppe-ekspert, Nikolaj Scharff fra Statens Naturhistoriske Museum, ikke i Danmark.

- Vi har nogle andre typer, men de giver ikke anledning til problemer. Den sydlige del af England har subtropisk klima. Og her kan både den ægte Black Widow og andre edderkopper i familie med den trives fint. Men i Danmark er det for koldt, siger Nikolaj Scharff til Ekstra Bladet.

Rede med 'falske enker'
Den 39-årige håndværker, Ricki Whitmore, blev fornylig bidt da han under arbejdet på en skole kom til at forstyrre en rede med de falske enker.

Han fortæller til Daily Mail, at en af edderkopperne bed ham i benet. Lægerne måtte derfor skære benet op og gennemskylle det for at få al giften fjernet. På det tidspunkt var benet svulmet op til dobbelt størrelse.

Nu skal hådværkeren gennem intensiv genoptræning med benet.

'Jeg er lykkelig'
- Jeg er lykkelig over, at jeg kan beholde benet, siger Ricki Whitmore.

Men Whitmore er kun en af flere englændere, der i den seneste tid er blevet bidt af edderkopper. Nu hvor temperaturerne falder udenfor, så søger edderkopperne ind i husene.

22-årige Steve Harris beretter, at han blev bidt i overkroppen af en edderkop.

- Jeg har nu et gabende sår efter at lægerne måtte skære den del bort, som var inficeret. Jeg har aldrig tidligere oplevet en så voldsom smerte. Jeg har stadig smerter. Jeg kan ikke sove ordentligt og kan bogstavelig talt ikke komme ind og ud af en bil, siger Steve Harris.

Mistede følelsen i hånden
Fjortenårige William Fraser blev forleden bidt i armen. Først var der et lille bidmærke, men i løbet af få timer svulmede armen voldsomt op.

Alexander Giordano, 39, fortæller til Daily Mail, hvordan han blev bidt på skulderen og håndleddet.

Hans arm begyndte at give smerter og hånden blev følelsesløs. Da manden som barn led af leukæmi er hans immunforsvar stadigt svagt. Så han måtte omgående tage på skadesstuen, hvor han blev behandlet med antihistamin og senere store doser penicilin.

Tag det helt roligt
Den engelske edderkoppeekspert, Greg Hitchock, opfordrer englænderne til at tage det helt roligt.

- Selv om personerne er overbeviste om, at de er blevet bidt af falske enker, så behøver det ikke at være tilfældet. Det er ikke så enkelt. For edderkopper er upopulære og derfor nærstuderer folk dem ikke.

I følge manden med det til lejligheden meget rammende navn - Hitchock - vokser bestanden af alle mulige edderkopper på grund af den globale opvarmning.

Den danske edderkoppe-ekspert, Nikolaj Scharff siger til Ekstra Bladet, at det er meget sjældent at folk rent faktisk når at observere, hvad de er blevet bidt af.

- Umiddelbart tvivler jeg på, at de personer, du nævner, er bidt af 'falske enker.' De er måske blevet bidt af den rigtige 'Black Widow', der som sagt også trives i England.

TV: Sådan overkommer du din fobi

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.