Annonce:
Annonce:

Tiltale: Holdt slavearbejdere i rottefyldt kælder

33-årig tiltalt som bagmand til grov udnyttelse af rumænske tvangsarbejdere, der boede i en uhumsk rottefyldt kælder uden el, vand, varme og toilet

Natalia og Vasile var slavearbejdere i Danmark sammen med deres søn Ioan-Vasile og Vasiles storebror Florin. De boede alle i en rottefyldt kælder i Helsingør uden el, varme, vand eller toilet. (Foto: Petrut Calinescu/Fagbladet 3F)
Natalia og Vasile var slavearbejdere i Danmark sammen med deres søn Ioan-Vasile og Vasiles storebror Florin. De boede alle i en rottefyldt kælder i Helsingør uden el, varme, vand eller toilet. (Foto: Petrut Calinescu/Fagbladet 3F)
Annonce:
Følg Krimi

De knoklede med rengøring 18 timer i døgnet uden løn.

De sultede og boede i en ussel og beskidt kælder uden el, vand, varme, toilet eller vand.

De måtte forrette deres nødtørft i plasticposer, og om natten løb rotterne hen over deres senge.

Så groteske var forholdene for en flok ludfattige rumænske tvangsarbejdere, der blev rekrutteret og huset af et rengøringsfirma i Helsingør.

Nu har Nordsjællands politi rejst tiltale mod den formodede bagmand i 'slavesagen', en 33-årig mand fra en nordsjællandsk sigøjnerklan.

To sigøjnerklaner i Helsingør har nu været involveret i tre sager om rekruttering af rumænske slavearbejdere.

Den 33-årige er tiltalt for menneskehandel til tvangsarbejde og for åger ved grov udnyttelse af rumænernes arbejdskraft. Han nægter sig skyldig.

Annonce:

Truet til arbejde 18 timer i døgnet
Rumænerne var lovet en løn på 500 euro om måneden, knapt 4000 kr., men de fik ingen penge og desuden måtte de arbejde gælden for transporten til Danmark af.

Sultne rumænere fundet i kælder

Ifølge tiltalen betalte den 33-årige deres rejseudgifter til Danmark, hvorefter han tog deres identitetspapirer, truede dem med vold, udnyttede deres sårbarhed og husede dem under kummerlige forhold i kælderen i et hus på Montebello Allé i Helsingør.

Den 33-årige fragtede dem til og fra rengøringsarbejdet og lod dem arbejde cirka 18 timer om dagen uden at lønne rumænerne.

Se video med en af de rumænske slavearbejdere her fra fagbladetwebtv

Blandt de rumænske tvangsarbejdere var familien Stoica, der blev fundet i kælderen, efter at den rumænske ambassade havde anmeldt til politiet, at rumænerne blev tilbageholdt mod deres vilje.

Annonce:

Vasile Stoica, hans hustru Natalia, sønnen Ioan-Vasile og Vasiles storebror Florin Stoica kom med bus til Danmark den 23. maj 2011, blev sat af i Nordsjælland og straks bragt til huset på Montebello Allé, hvor den 33-årige tog imod dem:

- Han tilbød os kaffe, og så sagde han: Hvis I forsøger at gøre noget, stikke af eller gå til politiet, så kommer I ikke tilbage til Rumænien i live. Jeg brækker jeres ben, fortalte Natalia Stoica, da Fagbladet 3F besøgte Stoica-familien, efter de var kommet hjem til Rumænien.

Græd af sult
Familien Stoica gjorde blandt andet rent på skoler og børneinstitutioner i Nordsjælland, hvor Forenede Service havde rengøringskontrakter med kommunerne, men hvor rengøringen blev udført af lyssky underleverandører.

Forenede Service har efter flere 'slavesager' ryddet op, og fyret både underleverandører og ledere i selskabet.

Annonce:

Stoica-familien fik aldrig deres lovede lønninger eller dansk personnummer og sygesikringskort. De blev kørt fra arbejdssted til arbejdssted af den 33-årige eller dennes far, og de sultede. Den 19-årige søn Ioan-Vasile græd ofte af sult, fortalte familien til Fagbladet 3F.

Se interview med to af de rumænske slavearbejdere fra Montebello Allé her fra Fagbladet 3F

De kunne ikke købe mad, fordi de ingen penge fik: - På skolerne spiste vi hvad som helst, vi kunne finde i skraldespandene. Når vi fandt flasker med frisk juice og rugbrødsmadder i skraldespandene, gemte vi det i lommerne og gav det til vores søn, når vi mødte ham. Det skete, at vi fandt et æble eller en banan, fortalte Natalia Stoica.

Rotter løb over sengen
Hendes mand Vasile Stoica fortalte, at de knoklede så meget, at de ofte kun fik et par timers søvn i kælderen: - Der var rotter overalt. Vi kunne ikke gøre noget ved det. Efter arbejde kom vi derned for at få en-to timers søvn, men rotter løb hen over os i sengen.

Annonce:

I anklageskriftet har politiet ikke sat tal på, hvor mange rumænere, der har arbejdet for det enkeltmandsejede rengøringsfirma, som dengang var underleverandør til rengøringsgiganten Forenede Service.

Men der var flere end de seks rumænere, som politiet fandt i kælderen den 11. juni 2011. Fagbladet 3F har tidligere blandt andet talt med den 44-årige Traian Butuc, der boede med sin hustru og to sønner og flere andre rumænere i kælderen:

- De ville ikke lade os gå ovenpå. Det var så koldt, at vi var nødt til at sove med fem-seks stykker tøj på og med vores sko på, fortalte han.

Lort flød på gulvene - slavearbejdere fundet i Helsingør

Huset på Montebello Allé er ejet af den 33-årige sammen med et nær familiemedlem til ham, som også har drevet et rengøringsfirma. Det blev tidligere i år begæret konkurs af SKAT.

Retssagen mod den 33-årige formodede bagmand starter ved retten i Helsingør senere på året.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: