Fire antifascister dømt i hackersag

I dag er der faldet dom til fire unge, der på kryds og tværs er tiltalt for hærværk, vold og hacking. Tre tiltalte blev frikendt

Der er netop faldet dom her i Københavns Byret mod en gruppe antifascister i den såkaldte hackersag. (Foto: Jonas Olufsen)
Der er netop faldet dom her i Københavns Byret mod en gruppe antifascister i den såkaldte hackersag. (Foto: Jonas Olufsen)

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet): Der er netop faldet dom i sagen mod syv yngre radikale antifascister, som stod tiltalt for systematisk overvågning og indsamling af private oplysninger om personer med tilknytning til højrefløjen.

Fire af de syv tiltalte er blevet idømt fængselsstraffe, mens de tre sidste blev frikendt. Straffene lød på 60 dages fængsel til tre personer og fem måneder til en 27-årig, der anses for at være hovedmanden bag. Alle domme er gjort betinget.

De fire dømte personer blev alle dømt for besiddelse af hackede oplysninger samt for at have skaffet sig oplysninger om otte personer, der er tilknyttet højrefløjen. Den 27-årige blev desuden dømt for hærværk mod biler i 2007.

Ud over tiltalen for hacking, omfattede tiltalen også tre tilfælde af vold eller hærværk. Alle de tiltalte i sagen, der er kendt som 'hackersagen' eller 'Redox-sagen' har alle tilknytning til den venstreradikale gruppering Antifascistisk Aktion (AFA) samt det ligeledes venstre-orienterede researchkollektiv Redox.

Lettet stemning
Før de tiltalte modtog dommen i byretten, virkede de alle meget uberørte af sagen, og de fandt endda plads til at grine. En af de tiltalte havde endda valgt ikke at dukke op til at høre dommen. Han var dog en af de tre, der senere blev frifundet.

Efter dommen blev der givet skulderklap på kryds og tværs blandt de tiltalte, der tilsyneladende virkede lettede over dommen. Alle de fire dømte tog sig dog betænkningstid i forhold til at anke dommen til landsretten.

Hackede personer fra højrefløjen
Ifølge anklageskriftet har de tiltalte gennem researchkollektivet Redox i knap fire år frem til begyndelsen af 2010 hacket oplysninger om personer og foreninger fortrinsvis med tilknytning til højrefløjen.

Juridisk tvivl om tiltale for politisk hacking

I februar beslaglagde PET en bærbar computer og en server på en adresse i Fredericia. Ved hjælp af hacking har de tiltalte, ifølge anklageskriftet, skaffet sig adgang til passwords, e-mails og referater til politiske partier og organisationer.

Ifølge anklagemyndigheden er private oplysninger af personer og partier blevet gemt i et register med henblik på at udøve vold mod disse, men det fandt retten ikke bevist. En af de tiltalte blev desuden dømt for medvirken til vold mod disse personer - herunder slag med flasker mod to personer fra den ekstreme højrefløj.

Venstre-ekstremister tiltalt for bodegaoverfald: I dag vidner ofre

AntiFascistisk Aktion (AFA) er en venstreorienteret organisation, hvor den 27-årige anses for at være hovedmanden. Han var tiltalt for alle sagens forhold - herunder også besiddelse af knojern og peberspray

Resten, der er mellem 28 og 32 år, har ifølge anklagemyndigheden medvirket ved et eller flere af anklageskriftets fem forhold. Her er de dog blevet frifundet for langt de fleste forhold.

Opdateres...

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.