Fup på Rådhuset: Fik barselspenge uden børn

Pengekassen i Københavns Kommune stod pivåben for 50-årig sagsbehandler der, ifølge tiltalen, anviste barselsdagpenge til kvinder, som ikke var på barsel

Pengekassen i Københavns Kommune stod pivåben for en 50-årig sagsbehandler, der ifølge tiltalen overførte barselsdagpenge til fem af sin søns kvindelige bekendte selvom de ikke var på barsel. (Foto: Jakob Jørgensen)
Pengekassen i Københavns Kommune stod pivåben for en 50-årig sagsbehandler, der ifølge tiltalen overførte barselsdagpenge til fem af sin søns kvindelige bekendte selvom de ikke var på barsel. (Foto: Jakob Jørgensen)

Fem unge kvinder fik tildelt barselsdagpenge fra Københavns Kommune, selvom de ikke var på barselsorlov, og fire af dem slet ikke boede i København.

En 50-årig sagsbehandler i beskæftigelses- og integrationsforvaltningen delte rundhåndet ud af skattekronerne til sin 25-årige søns kvindelige bekendte, der fik store beløb i barselsdagpenge sat ind på deres bankkonti.

Sådan lyder tiltalen mod den 50-årige sagsbehandler, hendes søn og de fem kvinder, der i næste måned stilles for Københavns Byret, tiltalt for databedrageri af særlig grov beskaffenhed, medvirken og hæleri. De nægter sig skyldige.

Sagsbehandleren er også tiltalt for tjenestemisbrug ved at have misbrugt sin stilling til at skaffe andre uberettiget vinding.

Svindlen blev opdaget af Københavns Kommunes interne revision, der anmeldte sagsbehandleren til politiet.

Hun havde i mellemtiden fået nyt job i 'Udbetaling Danmark', der overtog alle overførsler fra kommunerne, og hér fortsatte hun, ifølge tiltalen, svindlen ind til politiet fik sat en stopper for hende, og hun blev afskediget.

Sagsbehandleren nåede at dræne de offentlige kasser for godt 300.000 kr., som der nu kræves erstatning for.

Sønnen skaffede oplysningerne
Ifølge politiets efterforskning var det hendes 25-årige søn, der skaffede personoplysninger som personnumre og kontonumre på fem kvindelige bekendte.

Hans 50-årige mor oprettede sager på kvinderne i Københavns Kommunes datasystem og indtastede falske oplysninger om, at kvinderne var berettigede til barselsdagpenge.

Derefter tikkede pengene ind på deres konti, og de blev hævet kontant.

Politiet har ikke kunnet fastslå, om den 50-årige sagsbehandler eller hendes søn personligt har fået kontanter ud af svindlen - altså om de fem kvinder som tak har betalt en del af udbyttet retur til bagmændene. Det skal den 50-årige afhøres om under retssagen.

Ekstra Bladet erfarer, at de tiltalte ikke har været særligt meddelsomme under efterforskningen. Den 25-årige søn benægter, at han har skaffet kontakt til kvinderne, der alle er tiltalt for hæleri og medvirken til databedrageri.

De fem kvinder, der er 20, 23, 25, 26 og 29 år, fik overført beløb i størrelsen fra lavet godt 28.000 kr. til højest godt 57.000 kr. En af dem fik flere overførsler. Københavns Kommune mistede ifølge anklageskriftet samlet 231.382 kr. og Udbetaling Danmark 70.581 kr.

Københavns Kommune har strammet op
Københavns Kommune har efter svindelsagen strammet op på kontrollen:

- Når det her kunne ske er det fordi man i dagpengesystemet i få særlige tilfælde har behov for manuelt - udenom det sædvanlige system - at oprette udbetalingssager. Tidligere kontrollerede vi kun disse sager ved stikprøver - men siden opdagelsen af miseren er vi gået over til 100 pct.'s kontrol, siger Niels Bauer, centerchef i Ydelsesservice København til Ekstra Bladet.

- Det er klart at vi på baggrund af den her sag har set indad, om der er ting vi kan gøre bedre. Derfor har vi i samarbejde med vores interne revision har haft en større udredning og som sagt strammet op, så vi nu kontrollerer alle vores manuelle sager, siger Niels Bauer.

- Vi udbetaler mange penge til borgere og virksomheder fra mange steder i kommunen, og vi er heldigvis uhyre sjældent ude for snyd og svindel fra medarbejdere, som vi ser her, siger ydelseschefen.

- Det her er en trist sag, hvor en medarbejder har brudt vores tillid og på systematisk vis stjålet penge. Det er ærgerligt, da vi jo som udgangspunkt stoler på vores medarbejdere, siger han.

Ved du noget ? Tip os på sms 1224 (det koster alm. takst) eller på mail 1224@eb.dk