Mistænkt for kæmpe cpr-hack: Nu kommer han bag danske tremmer

Den svenske superhacker, der er mistænkt for at at stå bag et historisk hackerangreb i Danmark, forstår ikke, hvorfor han skal retsforfølges i Danmark

Gottfrid Svartholm Warg i retssalen i Stockholm. (Foto: AP)
Gottfrid Svartholm Warg i retssalen i Stockholm. (Foto: AP)
Følg Krimi

Den 29-årige superhacker, hacktivist og stifter af en famøs fildelingstjeneste Gottfrid Svartholm Warg er i dag blevet overført til et dansk fængsel. Torsdag morgen fremstilles han i grundlovsforhør, mistænkt for at være involveret i et af de største hackerangreb på Danmark nogen sinde.

- Han er træt af, at han skal udleveres til Danmark. Han kan ikke forstå, hvorfor han skal blandes ind i den her sag, siger Gottfrid Svartholm Wargs forsvarer, Luise Høj til Ekstra Bladet.

Din computer er hackernes våben

En 20-årig dansker er også sigtet i sagen, men Advokaturen for personfarlig kriminalitet hos Københavns Politi ønsker ikke at oplyse, hvad hans rolle er i sagen.

- Efterforskningen pågår stadig, siger advokaturchef Dorit Borgaard til Ekstra Bladet.

Skabte panik i Danmark
Alvoren af hacker-sagen er ikke til at tage fejl af. På Grundlovsdag i år blev statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ifølge Ekstra Bladets oplysninger hasteindkaldt, sammen med flere ledere af regeringspartierne og repræsentanter fra Regeringens Sikkerhedsudvalg, som var daværende forsvarsminister Nick Hækkerup (SF), Villy Søvndal (SF) og justitsminister Morten Bødskov (S).

Mistænkt for CPR-tyveri: Her er superhackerens brev til danske ministre

Her fik statsoverhovedet og de andre ministre oplyst, at nogle havde begået indbrud it-firmaet CSC, som blandt andet servicerer det danske politi.

Under indbruddet tiltvang hackere sig desuden adgang til politiets kørekortregister, herunder millioner af danske CPR-numre, hemmelige oplysninger fra Schengen-registrene og 10.000 tjenestemænds password og email.

Dømt til fængsel i Sverige
I Sverige har Gottfrid Svartholm Warg netop fået dom i en lignende hackersag, hvor han ifølge anklageren skaffede sig uretmæssig adgang til it-leverandøren Logica og banken Nordea.

Han fik i første omgang to års fængsel, men blev i landsretten frikendt for at trænge ind i Nordea og fik derpå nedsat sin straf til et års fængsel.

- Det, som han bliver sigtet for i Danmark, har mange paralleller til det, som han er blevet frifundet for i Sverige, siger Luise Høj.

Hackede cpr-numre kan bruges til afpresning af Danmark

Hun henviser til, at man i den svenske landsret frifandt Gottfrid Svartholm Warg med henvisning til, at det ikke kunne udelukkes, at Gottfrid Svartholm Wargs computer, som angiveligt blev brugt til at hacke de svenske instanser, kunne være blevet fjernstyret af andre, som også havde adgang til computeren.

- Man kan sige, at hvis man mener, at man alligevel skal retsforfølge ham i Danmark, så vil det i princippet sige, at alt hvad der er sket via den fjernstyring, kan han blive stillet til regnskab for. Det er skruen uden ende for Gottfrid. Hvem er det så næste gang, der begærer ham udleveret?, spørger hun.

 

- Hvorfor har han så haft en computer stående, som har åbnet op for sådanne muligheder?

- Uden at være fuldstændig inde i det miljø, så tror jeg ikke, det er usædvanligt, at hvis man skal lave noget eksperimenterende i sådan en kreds af personer, som sidder alle mulige steder i verden og eksperimenterer og laver nytænkning, så er det meget oplagt at bruge den samme computer. Og så kan man hver især logge sig ind med passwords til den og anvende den til forsøg. Det er mennesker som dem her, der er med til at udvikle programmer, som vi er glade for i dag.

- Men selv om Gottfrid Svartholm Warg muligvis ikke har aktiveret nogen, så har han været med til at skabe muligheden for andre.

- Men du kan også låne en bil ud til nogen, som så kører ulovligt i den. Han har haft en computer, der har fungeret som samlingspunkt for flere forskellige. Og det er klart, at den kan bruges til både lovlig og ulovlig anvendelse. Det betyder altså ikke, at man kan stille Gottfrid til ansvar for enhver ulovlig anvendelse. Og det er den svenske landsret altså enig med mig i. Og i Danmark må det samme jo gælde. Vi har jo et grundlæggende princip i dansk strafferetspleje om, at enhver rimelig tvivl skal komme den tiltalte til gode, siger Luise Høj.

- Det er en computer, der i fællesskab er stillet til rådighed med det mål at udvikle nye ting. Det er det, som Gottfrid gør. Han er god til at se muligheder i den her verden, siger hun.

Nægter sig skyldig
Indbruddet i CSC Danmark er sket i firmaets såkaldte IBM Mainframe, der betragtes som et af af de sikreste af sin slags i verden.

Den svenske anklager forklarede under retssagen i Sverige, at Gottfrid Svartholm Warg havde programmet 'Hercules' installeret på sin Macbook Pro, da han blev arresteret i Cambodja i 2012. 'Hercules'-programmet gør det muligt at køre en kopi af en IBM Mainframe, og på den måde bliver det så muligt at finde svagheder i systemet.

Ifølge den svenske anklager var der spor på computeren, som beviste, at det netop var det, som var foregået på computeren.

Berygtet hacker kræves udleveret til Danmark

Det afviste superhackerens svenske forsvarer dog og henviste til, at sporene tilhører andre, som har brugt Wargs computer via fjernstyring.

Gottfrid Svartholm Wargs nægter sig skyldig i anklagerne i Danmark.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller