Eksperter i mordbrand-sag: Brand var påsat

Tre forskellige eksperter har i retten fjernet enhver tvivl om, hvorvidt formodet mordbrand i Greve var påsat eller ej og hvorvidt branden kostede 26-årig livet

26-årige Nilab Shahkor blev dræbt i en brutal brand i september sidste år. Eksperter slår fast, at alt tyder på, at branden var påsat. (PRIVATFOTO)
26-årige Nilab Shahkor blev dræbt i en brutal brand i september sidste år. Eksperter slår fast, at alt tyder på, at branden var påsat. (PRIVATFOTO)

RETTEN I HOLBÆK (Ekstra Bladet): Mens ingen af de tre tiltalte i en opsigtsvækkende sag om en mordbrand fra Greve kan forklare, hvordan branden opstod, har tre eksperter inden for hver deres felt i dag i byretten i Holbæk slået fast, at branden må have været påsat.

Tre tiltalt: Brændte 26-årig kvinde ihjel

En kriminaltekniker med speciale i brandårsager og en brandundersøger vidnede fredag i retten, hvor de gjorde rede for de undersøgelser i lejligheden i Greve, hvor 26-årige Nilab Shahkor sidste år blev fundet død.

De har i retten slået fast, at selvom der ikke er noget fastlagt arnested for branden, så kan det ikke have været el-installationer i lejligheden, der er skyld i branden. Samtidig er der blevet fundet en lighter i lejligheden.

Tiltalte for mordbrand skændtes i retten

Politiets kriminaltekniker har samtidig vurderet, at den 26-årige var oprejst, da der blev tændt ild til hende, og brandskaderne antyder, at hun har været enten overhældt eller oversprøjtet med benzin på begge sider af kroppen.

Obduktionen, der blev fremlagt i retten, viste desuden, at Nilab Shahkor havde forbrændinger på 90 procent på kroppen.

- Skaderne var så voldsomme, så man ikke havde behøvet være læge for at erklære hende død, lød det fra den ansvarlige obducent i retten.

Skyder skylden på hinanden
Alle de tre tiltalte, 30-årige Faruk Rooma Alam, hendes 19-årige nevø Aafaq Alam Khan og hans 17-årige ven Noureddine El Yousfi har erkendt, at de var i lejligheden, men ingen af dem vil erkende, at de har antændt branden. Faruk fastholder, at hun først kom op til lejligheden efter de to andre, og at der allerede var brand, da hun ankom.

Tiltalt i retten: Jeg vidste ikke, der var nogen hjemme

De to øvrige tiltalte har omvendt sagt i retten, at de alle tre gik ind i lejligheden sammen, hvorefter de to forlod den kortvarigt sammen. Mens de var uden for døren opstod branden, hvorefter de igen gik ind og lejligheden og derfor fik brandskader, har de hver for sig forklaret i retten.

Tiltalt i mordbrandssag: 'Jeg kunne mærke varmen fra liget'

I retten er det dog også kommet frem, at deres forklaringer adskiller sig mærkbart fra deres tidligere forklaringer til politiet, men de fastholder begge to, at den nyeste forklaring er den rigtige.

Mordtiltalt om faster: Hele hendes forklaring er pis og papir

Til fredagens retsmøde dokumenterede politiets anklager, at den tiltalte Faruk Rooma Alam med stor sandsynlighed havde haft nærkontakt med den benzin, der var årsag til branden, idet der var fundet spor af den brandbare væske i hendes tøj, som blev sendt til undersøgelse på Danmark Teknologiske Institut. Det var dog ikke muligt at fastslå, hvilken beklædningsgenstand, benzinen kom fra.

Slagsmål ved retten
Retssagen om mordbranden har foreløbig kørt over næsten to måneder og adskillige retsdage. Til retsmøderne har der ofte været en anspændt stemning, og gennem hele forløbet har der været et stort politiopbud ved byretten i Holbæk.

Stemningen er to gange resulteret i slagsmål uden for retten, hvor det seneste fandt sted tirsdag. Ifølge retsformanden resulterer slagsmålene i flere sigtelser, og desuden er en større gruppe af tilhørere blevet nægtet adgang til retten i resten af sagen.

Slagsmålene skyldes formentlig uenigheder mellem de tiltaltes og den afdødes familier, som har fulgt sagen tæt.

Sagen har undervejs været præget af flere forsinkelser, men det ventes at der falder endelig dom i sagen i midten af december.