Udbrændt Audi spøger i to skudsager

19-årig kæmper for livet efter opgør i endnu en bandekonflikt - 31 skud var hævn for knivstik

Den brugstjålede Audi blev fundet udbrændt på Mørkhøjvej i Gladsaxe efter torsdagens skyderi. (Kenneth Meyer)
Den brugstjålede Audi blev fundet udbrændt på Mørkhøjvej i Gladsaxe efter torsdagens skyderi. (Kenneth Meyer)
Følg Krimi

En udbrændt Audi fundet på Mørkhøjvej i Gladsaxe efter torsdagens skudepisode kan have været brugt ved flere skyderier.

Skyderiet er det seneste i række af voldsomme skudsager.

Her blev en 19-årig mand livsfarligt kvæstet, da han blev ramt i hovedet af et skud. Det skete kort før klokken 21 torsdag aften, hvor mindst to bevæbnede mænd i en sort, brugsstjålet Audi og med et automatvåben affyredes skudsalver mod en eller flere unge.

Derefter flygtede gerningsmændene i bilen, der senere blev fundet udbrændt nord for København.

– Der blev affyret mindst 31 skud, siger Lau Thygesen, efterforskningschef, Københavns Politi.

– Vi har en klar fornemmelse af, at skyderiet er banderelateret. Vi har også en mistanke om, hvad det kan bunde i. De nærmere omstændigheder vil jeg ikke uddybe, siger Lau Thygesen.

 

Politiets teknikere på arbejde efter torsdagens skyderi. De mange gule sedler dokumenterer episodens voldsomhed. (Foto: Kenneth Meyer)

Samtidig har Vestegnens Politi siden søndag aften ledt efter en mørk Audi, der var brugt ved et skyderi i et industri-område i udkanten af Avedøre.

Her blev en 26-årig mand såret af skud i den ene side af kroppen, da han kom kørende i en bil. Skuddene blev affyret fra en anden bil, som Vestegnens Politi efterfølgende har beskrevet som en mørk audi.

Kilder i det kriminelle miljø beskriver, hvordan torsdagens skyderi skal ses i forlængelse af en nylig opstået konflikt i bandemiljøet, der blussede op sidste søndag.

Knivstik på Shelltank
Første episode var på Shelltanken på Frederiksborgvej i KBH Nordvest, hvor en mindre gruppe mænd med tilknytning til grupperingen Brothas tilfældigt stødte på en større gruppe figurer med tilknytning til en anden gruppering, funderet i Lundtoftegade, Nørrebro.

En kort, ophedet ordveksling udviklede sig til knivvold, hvor en 25-årig mand blev stukket i armen.

Den knivstukne er kernemedlem i grupperingen Brothas. Han har tidligere været part som offer for banderelaterede skud og knivstik - ligesom han har været sat i forbindelse med skyderier.

Ifølge kilderne er knivstikkeren central figur i grupperingen fra Lundtoftegade. Ligesom den knivstukne er den formodede gerningsmand en kendt figur i det storkøbenhavnske bandemiljø.

Dermed tegner konflikt-scenariet et grumset billede af, hvordan personlige konflikter i det kriminelle miljø udvikler sig i en trist voldsspiral.

– Det er svært at se grænsen mellem de private uvenskaber og de deciderede bandekonflikter - eller rettere, hvordan de personlige konflikter udvikler sig når først lavinen ruller, og efterfølgende trækker venner, familiemedlemmer og bandemedlemmer med ind i konflikten, forklarer en kilde i miljøet.

Nogle timer efter episoden på tankstationen - omkring kl. 22 - blev den 26-årig mand såret af skud i Avedøre.

 

Efter skyderiet ledte politifolk forgæves efter spor i området ved Gammel Køge Landevej. (Foto: Kenneth Meyer)

Efterfølgende havde politiet svært ved at lokalisere gerningsstedet. Nogen havde tilsyneladende ryddet op og fjernet de afskudte patronhylstre.

I følge kilder ligger gerningsstedet klos op af en bygning, der huser en forening eller klub, der fungerer socialt samlingssted, og som især frekventeres af folk med tyrkiske rødder. De besøgende kommer fra hele Københavns-området.

Blandt dem en række kendte ansigter fra det kriminelle miljø - inklusive manden, der sættes i forbindelse med knivepisoden på Shell-tanken tidligere på dagen.

15 anholdt ved hospital
Senere søndag aften anholdt politiet 15 mænd i området ved Bispebjerg Hospital. Her var de for at vise støtte til den knivstukne. Blandt de anholdte var en række medlemmer fra grupperingen Brothas. Men også bandemedlemmer fra en gruppering i udkanten af det storkøbenhavnske området var blandt de anholdte.

De kender ligeledes den knvistukne, hvorfor de også var der for at besøge ham.

12. marts var der ligeledes skyderi i Lundtoftegade. Her blev en af de lokale pushere overfaldet. Nogle timer senere ankom en sgruppe mænd i bil og affyrede skud.

Episoden 12. marts har ifølge kilder miljøet ingen direkte forbindelse til det nuværende konflikt-scenarie. Men ligesom ved den nye konflikbillede, var der dengang tale om fnidder, der udviklede sig.

- Men den sag er der blevet lagt låg på nu. Det har intet med det nye at gøre, siger en central kilde i miljøet.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind