Politiet advarer: 330 ofre for pirattaxaer

Nye tal viser, at mange bliver ofre, når de sætter sig ind i en pirattaxa

Det kan være svært at få en rigtig taxa, når man skal hjem fra byturen. Men lad være med at tage en pirattaxa, advarer politiet. (Foto: Ilan Brender/Polfoto)
Det kan være svært at få en rigtig taxa, når man skal hjem fra byturen. Men lad være med at tage en pirattaxa, advarer politiet. (Foto: Ilan Brender/Polfoto)

Det kan være svært at få en taxa, når du skal hjem efter julefrokosten i december. Men politiet advarer mod, at du falder for fristelsen til at tage en pirattaxa. Alt for mange bliver ofre for kriminalitet, når de berusede sætter sig ind i en pirattaxa.

Det viser nye tal fra Rigspolitiet, der har modtaget en analyse fra NETS, over omfanget af misbrug af dankort i pirattaxaer.

Kriminaliteten i pirattaxaer omfatter først og fremmest afluring af pin-koder og tyveri af dankort.

Men andre sager fra landets politikredse viser, at enkelte også bliver udsat for trusler, røveri eller seksuelle krænkelser.

NETS har kortlagt problemet med dankort-bedragerier i pirattaxaer. I 2013 har der hidtil været 330 tilfælde, hvor dankort er stjålet i pirattaxaer, og kortene efterfølgende er blevet brugt til bedragerier til seks millioner kr.

Fremgangsmåden er enkel: Du bliver tilbudt at blive kørt hjem fra byen, hvis du blot betaler for benzinen. Piratchaufføren kører til en tankstation, hvor du tanker for 50 kroner benzin. Men når du betaler med dankortet, bliver din pinkode afluret og under køreturen bliver dankortet listet op af din lomme.

Lænset for 75.000 kroner af pirattaxa

- Ofrene er stort set altid unge mænd, der har fået for meget at drikke. Ifølge NETS foregår svindlen typisk fredag og lørdag. Pengene bliver hævet straks efter, at man har fået fat i dankortet og pin-koden, siger Maria Bislev fra Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter.

NETS har lavet en analyse af dankorttransaktionerne, som typisk viser, at dankortet først er brugt på en bar, så på en tankstation, hvor der er købt for 50 kr. benzin, og så er der hævet store kontante beløb. Det største i år har været på 100.000 kr.

Ofrene er som regel så berusede, at de ikke er i stand til at give politiet ordentlige signalementer eller registeringsnumre på pirattaxaerne.

Fængsel for køre pirattaxa i mors Audi

Fænomenet er mest udbredt i større provinsbyer, hvor den offentlige transport ikke er så udbygget om natten, og hvor det kan være svært at få en rigtig taxa.

Piratchaufførerne kører rundt i almindelige privatbiler og stopper folk på gaden eller går ind på værtshuse for at lokke folk med.

I en række tilfælde er de stjålne dankort blevet brugt i spilleklubber og kiosker, viser NETS analyse. Der bliver købt spil for mange penge på fodbold med lave odds. På den måde får svindlerne de fleste af pengene tilbage, og så er de vasket 'hvide', fordi det er spillegevinster.

21-årig sexangrebet i pirattaxa

- Vi kan kun opfordre folk til at tænke over, hvordan de kommer hjem fra julefrokosten eller byturen og planlægge det, for eksempel med natbusser. Det er også en god ide, hvis man holder øje med vennerne på baren. Vi ser ofte, at piratchaufførerne går direkte ind på barerne for at få kunder, siger Maria Bislev fra Rigspolitiet.

I marts blev en 23-årig mand i Aarhus snydt for 75.000 kr. i en pirattaxa, hvor to udlændinge kørte ham hjem mod, at han købte for 70 kr. benzin på en tankstation. Han opdagede ikke, at dankortet var borte, før hans bank ringede og undrede sig over tre dagens forbrug på 75.000 kr. i kiosker, tankstationer og supermarkeder.

Pas på derude: Røverier i pirattaxier

I maj blev en 21-årig kvinde fra Risskov seksuelt forulempet i en pirattaxa med tre arabiske mænd, som tilbød at køre hende hjem for en halvtredser.

De kørte omkring en tankstation, hvor de insisterede på, at hun betalte benzinen med dankort, selvom hun havde 50 kr. kontant. Hun fik skærmet sin pinkode, og det gjorde mændene sure. De begyndte groft at rage på hende, men da hun brød grædende sammen smed de hende ud af bilen med ordene: - Skrid med dig.

I august blev to mænd på 21 og 22 idømt henholdsvis et år og fire måneders fængsel og halvandet års fængsel for at have kørt pirattaxa i den 22-åriges mors Audi. De samlede kunderne op i Aarhus midtby og nappede deres dankort, som de hævede cirka 150.000 kr. på. Blandt andet købte de Oddsetkuponer for godt 30.000 kr.