Øv! Min stjålne mobil ligger i Sandholmlejren

Amandas stjålne iPhone ligger i Sandholm-lejren - politiet kan intet stille op

Følg Krimi

20-årige Amanda Andersen er frustreret. På sin computer kan hun se, at hendes stjålne iPhone ligger på den anden side af hegnet i asylcentret Center Sandholm.

Men politiet kan intet stille op.

- Jeg ringede til Nordsjællands Politi og meldte min mobil stjålet. Men de siger, at de ikke kan gøre meget for en enkelt mobil. Muligvis, hvis der var flere sager, så skulle der ske noget, siger Amanda Andersen til Ekstra Bladet.

Asylbande fra Sandholm bag villaindbrud til millioner

Med en computer kan man med GPS-programmet 'Find my iPhone', der følger med til de populære Apple-telefoner, se, præcis hvor ens mobil befinder sig. Og når Amanda logger ind, peger pilen lige ned i asylcentret, der huser omkring 200 asylansøgere.

Havde den i lommen
Amanda mistede sin mobil i en bus, efter hun havde været til koncert.

- Jeg sidder og skriver en sms, som ikke blev færdig, og stikker så min telefon i lommen, da jeg rejser mig op omkring 100 meter fra stoppestedet på Nørreport, siger 20-årige Amanda Andersen til Ekstra Bladet.

Hun forklarer, at der sidder en gruppe unge mennesker, som larmer 'helt vildt'. Samtidig er der mange mennesker, der stiger ud af bussen på samme tid.

- Jeg stiger ud af bussen og omkring 200 meter fra busstoppestedet opdager jeg, at min telefon er væk, siger Amanda, der formoder, at hun fik mobilen stjålet på vej ud af bussen.

- Så løber ned til nogle af mine venner, som jeg ved, sidder på en bar. Her låner jeg en telefon og ringer til mig egen - som selvfølgelig er slukket på det tidspunkt, siger Amanda Andersen.

Blinker i Center Sandholm
Næste dag logger hun ind på sin computer og åbner programmet 'Find my iPhone', der afslører, hvor hendes telefon er.

- Søndag tænder jeg min computer og logger ind, men jeg kan stadig ikke se noget. Senere søndag aften får jeg så en besked om, at nu er den online. Jeg kan se den præcise adresse og finder så ud af, at det er Sandholmlejren. Så den ligger jo i Asylcentret, siger hun.

- Jeg ringer derned, men de lægger det lynhurtigt fra sig. De siger, at det kan de ikke hjælpe med og jeg skal tale med politiet.

Hos politiet lyder beskeden til Amanda, at der skal være flere tilfælde, før de kan stille noget op.

- Men jeg har søgt på nettet, og fundet en masse sager om folk, der har deres ting liggende derinde. Og jeg har talt med en fyr, der hedder Matthias, som har sin bærbare computer liggende derinde. Den ligger præcis samme sted som min mobil, så jeg kan ikke forstå, hvorfor politiet ikke kan gøre noget, siger Amanda.

Politiet: Vi har nogle regler
Forklaringen hos Nordsjællands Politi er, at loven forhindrer politiet i at gå ind i Center Sandholm, selv om de kan få lokationen på den stjålne telefon. Det forklarer pressekoordinator Henrik Suhr.

- Hvor mange anmeldelser har i fået med lokationsinfo, som peger på Sandholmlejren?

- Det kan jeg ikke sige. Det er ikke noget, vi registrerer, siger han.

- Hvor mange eksempler har I på, at denne form for lokationsinfo har hjulpet jeres efterforskning til opklaring?

- Det ved jeg ikke, men det har den. Jeg kan huske et eksempel, hvor det er lykkedes at finde en genstand.

- Hvor ofte er det lykkedes at finde genstandene igen?

- Det er meget få. Jeg erindrer et par gange. Specielt har vi fundet frem til nogle ting, hvis det er noget, som folk har kastet fra sig. Hvis de har kastet det fra sig ude på en mark eller lignende, så har vi kunne finde ud af, hvad for et område, det har været, og så kunne vi sætte en politihund ud, som har søgt og fundet den, siger Henrik Suhr.

- Men ikke i Sandholmlejren?

- Nej. Det husker jeg ikke i hvert fald. Problemet er, at det er meget, meget svært at lokalisere dem præcist. Der er en masse mennesker, der bor tæt sammen. Vi har nogle regler i retsplejeloven, der siger, at det kræver en begrundet mistanke, før vi kan gå ind. Der kan være tale om 15 værelser, der ligger tæt sammen, og så kan vi ikke bare gå ind og ransage alle 15. Det kan vi ikke, siger han.

Henrik Suhr henviser til et særligt dokument, som Nordsjællands Politi har udformet, fordi man modtaget mange anmeldelser med lokationsinfo.

- Servicedeklarationen er lavet i samme anledning. Det er den, vi henviser til.

- Folk går og tror, det bare lige er noget, man gør, men det er det altså ikke. Vi har nogle regler, vi skal overholde, siger Henrik Suhr.

Servicedeklarationen kan læses her.

Har du været i samme knibe eller oplevet noget lignende? Tip os på sms 1224 (alm. sms-takst) eller på mail 1224@eb.dk

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+