Politichefer får lønbonus for samme antal indbrud

Antallet af indbrud i år skal blot være det samme som i 2013, før politiets chefer får lønbonus

Tyveknægte landet over skal blot trække i arbejdstøjet i samme grad som sidste år, før Rigspolitiet uddeler lønbonus til politidirektørerne i landets politikredse i 2014.

Det viser Justitsministeriets såkaldte resultatkontrakt med rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg for 2014, hvor målet er at komme under 42.513 indbrud på landsplan, når året går på hæld.

Sidste år er der indtil nu anmeldt 41.921 indbrud, så hvis tyvene blot stjæler i samme omfang, er bonussen sikret, selvom Danmark har det højeste antal indbrud per indbygger i EU.

- Det er lykkedes allerede efter 2013 at leve op til vores mål, som vi havde sat for udgangen af 2014. Vi har dog lavet flerårige mål, som vi ikke justerer løbende, siger politidirektør Svend Larsen ved Rigspolitiet.

- Det går godt med at få antallet af indbrud ned, men det er noget, hvor vi stadig ligger for højt i forhold til sammenlignelige lande. Derfor vil vi med kontrakten fastholde fokus på indbrudsområdet.

Sidste år skulle landets betjente udskrive 182.000 bøder i til danskere i trafikken, når bilisterne blandede kørsel med høj fart, spiritus og røde lys, før chefens bonus var i hus.

Politiet belønnes i år, når der kun er skrevet 150.000 bøder. Det skyldes, at måltallet er renset for fartbøder, fordi fotovognenes image som pengemaskiner skal forandres.

- Det skyldes den oplevelse hos nogle, at et mål for et bestemt antal sigtelser for hastighed, er det det samme som at sige, at der skal være et bestemt antal bøder, og det fører til tanker om en pengemaskine, og det er det ikke, forklarer Svend Larsen.

- Det er en indsats der skal sikre, at så få som muligt kommer til skade i trafikken. Vi er der ikke for at skrive bøder og skrabe penge hjem til statskassen. Nu er der ingen kobling mellem fartbøder og bonus, lyder det.

I stedet begynder fem politikredse et forsøg, hvor man i stedet for at måle succes i antal fartbøder, vil måle gennemsnitsfarten på de særligt farlige veje. Indsatsen er først en succes, hvis farten falder, lyder de nye toner fra Rigspolitiet.

Hvis politicheferne lever op til alle mål ved udgangen af 2014, kan de få op mod 80.000 kroner i bonus.