Politiet: Christiania stener uskyldige

Busser og uskyldige er blevet stenet fra Christiania den seneste måned. Politiet tror, at hashpusherne føler sig presset af politiet

Uskyldige kommer i farezonen, når der bliver kastet med store sten og kanonslag fra Christiania og ud i Prinsessegade. (Foto: Ekstra Bladet).
Uskyldige kommer i farezonen, når der bliver kastet med store sten og kanonslag fra Christiania og ud i Prinsessegade. (Foto: Ekstra Bladet).

På under en måned har der været otte episoder ved fristaden Christiania med stenkast i Prinsessegade, hvor ikke bare politifolk men også tilfældige trafikanter har været i fare.

To gange er busser på linie 9A blevet angrebet med sten i Prinsessegade, og i går var en yngre kvinde med barnevogn meget tæt på at blive ramt af en stor flintesten, der ramte jorden blot en meter fra barnevognen og knustes.

- Vi tror, at pusherne på Christiania føler sig presset af politiets indsats. Derfor reagerer de på denne måde - og det er helt uacceptabelt. Der færdes børn på vej til og fra skole og andre uskyldige mennesker i Prinsessegade, siger Steffen Th. Steffensen fra Task Force Pusherstreet.

Fængslet for at bringe kvinde og barn i fare
En 21-årig mand blev i dag varetægtsfængslet for 13 dage i Københavns dommervagt efter stenkastet i går. Han sigtes for at have bragt kvinden med barnevognen i fare, for at have kastet to sten og et kanonslag mod politiet og for at have sparket en politimand i skridtet ved Den Grå Hal , da han blev anholdt.

- Han var meget voldsom i forbindelse med anholdelsen, siger Steffen Th. Steffensen.

Den 21-årige har tidligere været sigtet i en sag om trusler mod et vidne i en voldssag, som han opsøgte: - Du skylder mig 50.000 kr - du har løjet i retten, du har til i morgen, ellers er det dobbelt op - du kan vælge at betale eller blive slået ihjel, truede han ifølge sigtelsen.

Ultimatum til politiet
Politiet holdt i går en færdselskontrol, en § 77, i Prinsessegade, hvor bilister blev stoppet. Det fik fire-fem mænd fra Christiania til at beordre politiet væk med ordene: - Hvis I ikke fjerner jer, bliver I stenet !

Fem minutter efter blev der gjort alvor af truslen, hvor en flok kastede store sten og kanonslag ud på Prinsessegade fra et grønt område på Christiania. Det var herunder, at kvinden med barnevognen var tæt på at blive ramt i krydset Refshalevej og Prinsessegade.

- Kvinden blev meget chokeret, og hun skyndte sig væk efter episoden, så politiet nåede ikke at tale med hende. Vi vil meget gerne have, at hun henvender sig til os, siger Steffen Th. Steffensen.

Busser angrebet med sten
Epiosderne med stenkast fra Christiania startede den 19. december, hvor en bus på linie 9A blev angrebet og fik knust frontruden og en siderude. Dagen efter blev en bus angrebet igen med sten, og det samme skete den 19. januar.

Den 6. januar blev fem politifolk på fodpatrulje angrabet med seks-otte sten fra Christiania ved 14-tiden og en halv time senere blev en patruljevog med tre betjente angrebet, da 15-20 maskerede personer kom ud fra Christiania ved Den Grå Hal og kastede sten mod patruljevognen.

Den kørte væk, men i Prinsessegade kom en ny gruppe frem fra Fristaden og overdængede patruljevognen med sten. Den måtte køre op på fortovet for at slippe væk.

Den 10. januar ledte politiet efter en mand med pistol ved Christiania, da en patrulje blev angrebet med sten. Ved 21-tiden samme aften blev politiet angrebet med kraftige kanonslag i Prinsessegade fra Christiania.

- Hvis de gør alvor af at lukke Pusherstreet og Christiania i en uge her i januar, må de for min skyld godt udvide lukningen til resten af året, siger politikommissær Steffen Th. Steffensen.