Siemens afviser ansvar i hacking-sag

Retssag i Aarhus: Ansat hos tysk vindmøllegigant tilstår industrispionage mod tidligere arbejdsplads

Deltog den tyske industrikæmpe Siemens' danske vindmøllefabrik i Brande i spionage mod en jysk underleverandør i 2008? Det spørgsmål søger retten i Aarhus i denne uge at finde et svar på. Siemen afviser alle anklager. (Foto: Siemens Wind Power)
Deltog den tyske industrikæmpe Siemens' danske vindmøllefabrik i Brande i spionage mod en jysk underleverandør i 2008? Det spørgsmål søger retten i Aarhus i denne uge at finde et svar på. Siemen afviser alle anklager. (Foto: Siemens Wind Power)

En 37-årig nu bortvist projektleder hos vindmøllegiganten Siemens Wind Power i Danmark erkender, at han for fem år siden brød ind i datasystemet hos en tidligere arbejdsgiver og stjal næsten 1000 stærkt følsomme computerfiler.

Tilståelsen faldt ved retten i Aarhus, som tirsdag tog hul på den omfattende sag, hvor Siemens også er på anklagebænken for meddelagtighed.

Den tyske industrikæmpe nægter sig dog skyldig og afviser ethvert medansvar for den 37-åriges ulovligheder.

Afsløring: Tysk møllegigant tiltalt for industrispionage i Danmark

Den 37-årige, der er omfattet af navneforbud, sad varetægtsfængslet i en måned, efter at sagen blev meldt til politiet via et tip.

Målet for spionagen var den Herning-baserede producent af ståltårne til vindmøller, Hendricks Industries, der i dag er gået konkurs.

Hacking'en foregik dels fra den 37-åriges private hjem i Aarhus og dels fra hans arbejdscomputer på Siemens' møllefabrik i Brande i Midtjylland.

Den 37-årige afviser, at det var hans hensigt at stjæle erhvervshemmeligheder.

- Det var en blanding af kedsomhed og nysgerrighed, erklærede han i retten.

Men i en periode på seks måneder i 2008 lykkedes det ikke desto mindre at malke Hendricks' datasystem for 969 beskyttede datafiler gennem ikke færre end 8.600 pkald. Projektlederen skaffede sig adgang ved at hacke diverse eks-kollegers e-mail konti - fortrinsvis finansdirektørens.

- Enhver kan regne ud, at den type oplysninger er hemmelige, sagde anklageren.

Brugte hele arbejdsdage på at hacke
Filerne omhandlede alt fra særdeles følsomme budgetter, finansoplysninger og produktionshemmeligheder til top-fortrolige oplysninger om et forestående salg af firmaet. Men den myreflittige Siemens-mand downloadede også dybt private løn- og personaleoplysninger om en lang række ansatte - herunder chefgruppens ansættelseskontrakter og lønforhold.

Somme tider brugte den 37-årige hele arbejdsdage på hacking fra sit kontor i Brande.

- Det var et kedeligt job. Der var ikke noget at lave. Jeg kedede mig, forklarede han i retten.

Sagen forstætter med vidneafhøringer på torsdag og dom fredag. Anklager Jesper Rodkjær vil kræve frihedsstraf til den 37-årige og bøde til Siemens for meddelagtighed.