Cyklister dræbt: Derfor slipper chaufførerne med bøder

Endnu en højresvingsulykke skal for retten. En buschauffør, der kørte 20-årige Alexandra Sisseck ihjel, kræves idømt bøde

Alexandra Sisseck, 20, blev dræbt, da chaufføren på en højresvingende bus overså hende. (privatfoto)
Alexandra Sisseck, 20, blev dræbt, da chaufføren på en højresvingende bus overså hende. (privatfoto)

En buschauffør, der 28. september sidste år kørte Alexandra Sisseck ihjel i en højresvingsulykke i Store Kongensgade i København, kræves idømt en bødestraf og betinget frakendelse af kørekortet.

Den 60-årige buschauffør skal for Københavns Byret den 3. februar, tiltalt for uagtsomt manddrab og overtrædelse af færdselsloven. Anklagemyndigheden påstår en bødestraf, der efter retspraksis ligger omkring samlet 5000 kr. i dagbøder.

I går beskrev Ekstra Bladet, at en 61-årig lastbilchauffør, der tre uger før ulykken med Alexandra, kørte den knapt 10-årige Caroline ihjel ved Damhussøen i København i en højresvingsulykke, også kræves idømt en bødestraf og betinget frakendelse af kørekortet.

Kørte Caroline ihjel: Slipper med bøde

I begge dødsulykker kræver anklagemyndigheden kun den mildeste straf for uagtsomt manddrab, hvor strafferammen går fra bøde til fængsel i fire måneder og under særligt skærpende omstændigheder op til otte års fængsel.

Dét skyldes, at der ifølge anklagemyndigheden ikke har været særligt skærpende omstændigheder i de to ulykker, der alene skyldes ren uagtsomhed fra chaufførerne.

Højresvingsulykker: De mistede livet i 2013

Hvis der skal idømmes fængselsstraf kræver straffeloven særligt skærpende omstændigheder ved ulykken, for eksempel spritkørsel eller 'vanvidskørsel'.

- Loven er sådan, at udgangspunktet er bødestraf og betinget frakendelse af kørekortet, når der alene er tale om uagtsomhed, altså at man er uopmærksom. Selvom loven er blevet strammet flere gange, senest i 2010, så kommer frihedsstraf kun på tale, hvis der er særligt skærpende omstændigheder. Det kan være, hvis bilisten er spirituspåvirket, narkopåvirket, har kørt hasarderet eller over for rødt lys, forklarer senioranklager Charlotte Møgelhøj, der er anklager i sagen mod den 60-årige buschauffør.

Tidligere blev den type ulykker kaldet 'klapfejl', som når 'klappen' går ned.

Højresvingsulykken med Alexandra Sisseck, der var datter af den kendte vinmager Peter Sisseck, skete kl. 14.05 den 28. september, da en stor turistbus kørte ad Store Kongensgade mod syd, hvor den skulle dreje til højre ad Dronningens Tværgade.

Farvel Alexandra

Den 20-årige kvinde kørte på cykel ad Store Kongensgade og skulle lige over i krydset, da chaufføren på turistbussen overså hende. Hun var dræbt på stedet. En række vidne måtte have krisehjælp, fordi de så tragedien.

TV: Se trafikken i dødskrydset

Den 60-årige chauffør er tiltalt for tilsidesættelse af væsentlige hensyn til færdselssikkerheden og for ikke at have sikret sig, at højresvinget kunne ske uden ulempe for cyklister, der kører lige ud. Da ulykken medførte døden er chaufføren også tiltalt for uagtsomt manddrab.

'Alexandra er uerstattelig'

Den 20-årige Alexandra, der af familie og venner blev kaldt TATA blev begravet fra Holmens Kirke.

Den tidligere forsvarschef Christian Hvidt, 71, fik også en bødestraf, 10 dagbøder a` 1000 kr., da han 28. oktober sidste år blev dømt for uagtsomt manddrab på en 45-årig cyklist i Fredensborg. Han blev også frakendt kørekortet betinget i tre år.

Ulykken skete, da Christian Hvidt trak ud til højre for at svinge, men i tusmørke kom over den hvide kantlinie til cykelstien og påkørte cyklisten bagfra med tilladte 80 km/t. Cyklisten blev slynget 50 meter gennem luften og var dræbt på stedet.

Lyndom: Tidligere forsvarschef tilstår trafikdrab