Hårdt kvæstet dansk skiløber: Frygteligt med brødrenes død

Morten Hauerbach med kraniebrud og brækket hals får morfin fem til seks gange om dagen

35-årige Morten Hauerbach, der sidste år i de franske alper kom frygteligt til skade på en offpiste, er dybt berørt over to danske skiløberes død i Frankrig i denne uge. (Foto: Claus Bonnerup)
35-årige Morten Hauerbach, der sidste år i de franske alper kom frygteligt til skade på en offpiste, er dybt berørt over to danske skiløberes død i Frankrig i denne uge. (Foto: Claus Bonnerup)

35-årige Morten Hauerbach, der 29. december i de franske alper kom så frygteligt til skade på en offpiste og pådrog sig et flækket kranium og brud på både nakke og kraveben, er dybt berørt over det danske brødrepar, der på ski døde i et lavineskred nær Alpe d'Huez.

- Det er frygteligt. Jeg har fået beskeder fra min familie, som ligesom igen har fået en tur ned ad Memory Lane. Den tænker, hvad der kunne være sket med mig, siger Morten Hauerbach til Ekstra Bladet.

Han er udskrevet fra sygehuset, men er hjemme og er sengeliggende.

- Jeg har stadig brækket hals og skal gå med halskrave det næste lange stykke tid. Jeg har skruer i kroppen, som senere skal tages ud. Jeg går med slynge af hensyn til bruddet på kravebenet.

Operationen i skulderen fik ad flere gange et dårligt resultat.

- Men ved sidste operation fik de lukket mig, og det ser ud til at være gået fint. Jeg skal have taget stingene ud på fredag.

Positiv hjerneskanning
- Siger lægerne noget om, hvorvidt du får mén?

- Det vil de ikke udtale sig om.

- Har du smerter?

- Ja for satan, jeg får morfin fem til seks gange om dagen.

- Hvad er alvorligst, nakkebruddet eller kraniebruddet?

- Det ved jeg ikke helt. Jeg er blevet testet med hjerneskanning, hvor jeg fik fuld score. Jeg er ikke hjerneskadet og lå faktisk langt over, hvad de normalt kræver. Lægerne er dog bange for, at der kan komme nye blødninger, så jeg får et tilbagefald.

Skal flyve igen
- Bliver skaderne på dine nakkehvirvler helbredt?

- Der er en skanning 19. februar, som er afgørende. Men lægerne forventer det.

- Er du i stand til at genoptage dit arbejde?

- På ingen måde lige nu. Men det kommer jeg forhåbentlig til. Jeg regner med, at jeg kommer til at flyve igen om to-tre måneder.

Morten Hauerbach arbejder til dagligt som helikopterpilot hos Mærsk i Nordsøen.

'Jeg er ekstrem heldig'
- Hvordan er dit humør?

- Det er sådan set fint. Alt i alt har jeg overlevet og har været ekstremt heldig. Hvis man navlepiller lidt i sin hverdag, er meget blevet lavet om. Jeg kan godt glæde mig til, at den bliver normal igen.

- Når du kommer helt over det, skal du så igen stå på ski offpiste?

- Ja, det vil tiden jo vise. Offpiste vil selvfølgelig være en kamikaze-operation i en vinter med ulykker både for kendte og ikke kendte. Men offpiste kan godt gøres forsvarligt.

Plejer ikke at styrte
- Det er nu, jeg ikke skal spørge til din manglende hjelm?

- Hjelmen... Det er det samme som at spørge, om danskere altid kører med sele. Om de aldrig er bakket ud af en indkørsel uden sele for at tage den på straks efter. Det er lidt det, jeg følte. Jeg kører stort set altid med hjelm. Den dag skulle vi bare rundt på pisterne og hygge lidt. Jeg har vundet DM fire gange og styrter ikke rigtigt på pisterne. Der var en kalkuleret risiko ved at gå offpiste, men ja...

Da Morten Hauerbach efter sit alvorlige styrt uden for en løjpe på skisportsstedet Val Thorens blev indlagt på et hospital i Grenoble, var det på samme gang, hvor formel 1-stjernen Michael Schumacher lå i koma efter en skiulykke.

- Nej, jeg har ikke hørt noget om, hvordan det går ham. De seneste 14 dage har familien lukket ned, siger Morten Hauerbach, der husker meget lidt fra hospitalsgangen i Grenoble.