Afslørede tyvebande - straffes med bøde

John Brockmann blev idømt bøde på 5000 kroner for at filme en tyvebande og overlade dele af optagelserne til Ekstra Bladet - tyvene slap med bøder på 2000 kroner

John Brockmann med penge som kunder har indsamlet til at betale den bøde han risikerer, fordi han udleverede video af butikstyve til Ekstra Bladet. Foto: Per Rasmussen
John Brockmann med penge som kunder har indsamlet til at betale den bøde han risikerer, fordi han udleverede video af butikstyve til Ekstra Bladet. Foto: Per Rasmussen
Følg Krimi

RETTEN I NYKØBING FALSTER (Ekstra Bladet): Det koster John Brockmann 5000 kroner i bøde, at han i påsken sidste år afslørede en rumænsk tyvebande på tv-overvågningen i sin butik og overlod dele af optagelserne til Ekstra Bladet.

Retten i Nykøbing Falster har netop dømt den 52-årige forretningsindehaver for overtrædelse af persondataloven.

- Jeg mener stadig, det var en vigtig samfundsmæssig opgave at vise folk, hvordan østeuropæiske tyve plyndrede min butik for fiskeudstyr. Derfor har jeg valgt at anke dommen til Østre Landsret, siger John Brockmann til Ekstra Bladet.

Tyv på otte år
Langfredag sidste år kom fire mænd og en kun otteårig pige ind i hans forretning i Nakskov. På overvågningskameraet fulgte John Brockmann, hvordan to af de voksne og barnet proppede lommerne med fiskeudstyr.

Da tyvene var kørt, ringede han til politiet, som ikke umiddelbart havde tid til at tage sig af sagen.

Først da John Brockmann via venner fik at vide, at rumænerne stod ved havnen i Nakskov og fiskede, ringede han på ny til politiet, som nu anholdt de formodede gerningsmænd.

De slap med 2000 i bøde
De er senere sluppet med bøder på 2000 kroner.

Så let gik det ikke for John Brockmann. Med krav om en bøde på 5000 kroner meldte Datatilsynet to måneder senere manden til politiet, efter at optagelserne fra hans overvågningskamera havde været på ekstrabladet.dk.

Men i stedet for at betale valgte John Brockmann at lade sagen komme i retten.

Jeg var frustreret
- Jeg var frustreret over at være blevet bestjålet – og at politiet ikke viste nogen større interesse for min anmeldelse. Derfor lod jeg Ekstra Bladet affotografere optagelserne fra butikken. Jeg mente, det var vigtigt at indvie befolkningen i, at vi har et problem med de østeuropæiske tyvebander. At vise, hvordan de opererer.

- Men jeg havde ingen intentioner om at begå noget ulovligt ved at overlade billederne til avisen, forklarede John Brockmann i retsmødet.

Inden domsafsigelsen fik han for sidste gang lov til at begrunde, hvorfor hans optagelser var vigtige at få ud i Ekstra Bladet

- Jeg så en pige på bare otte år blive lært op som tyv i min forretning. Hvis det havde været en dansk pige, ville hun sandsynligvis omgående være blevet tvangsfjernet. Det var vigtigt at fortælle befolkningen. Det var også væsentligt for mig at gøre opmærksom på, at politiet nøjes med at tage de østeuropæiske tyveknægte med ind på stationen, give dem en kop kaffe og et stykke sandkage - for så bagefter at sige: ’Det der, det må I skam ikke gøre igen’, inden de bliver løsladt.

John Brockmann sagde efter retsmødet, at han er tæt på at dreje nøglen om i sin forretning efter seks år.

- Efter 11-12 indbrud og tyverier for mere end 100.000 kroner, er mine forsikringer plus selve sikringen af butikken så høje, at jeg ikke længere har råd til at blive ved.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+