Bandechef fanget efter halvandet år på flugt

Mohammed Figuigui alias 'Maler-Mohammed' er retur bag tremmer efter sin langvrige flugt, hvor han bluffede sig ud af Statsfængslet Østjylland

Mohammed Figuigui er tilbage i Statsfængslet Østjylland efter halvandet år på flugt. (politifoto)
Mohammed Figuigui er tilbage i Statsfængslet Østjylland efter halvandet år på flugt. (politifoto)

Efter halvandet år på flugt er bandechefen Mohammed Figuigui, 35, kendt som 'Maler-Mohammed' eller blot 'Maleren' igen bag tremmer i Statsfængslet Østjylland ved Horsens.

Han blev tilfældigt anholdt i en lejlighed på Københavns Vestegn, da politiet var der i anden anledning. Anholdelsen var udramatisk.

Anholdelsen skete den 7. december sidste år, men selvom politiet efter 'Malerens' opsigtsvækkende flugt i juli 2012 efterlyste ham offentligt, fandt politiet ikke anledning til at 'aflyse' ham i pressen efter anholdelsen for næsten to måneder siden.

'Maleren' anses for et topfigur i bandemiljøet i Ishøj.

Bandechef bluffede sig ud af fængslet

Mohammed Figuigui blev indsat i Vestre Fængsel, men for kort tid siden er han blevet flyttet til Statsfængslet Østjylland igen, hvor han skal afsone resten af sin straf på otte års fængsel for drabsforsøg på et vidne.

Sigtes for flugten
Da 'Maleren' flygtede den 13. juli 2012 kunne han ellers se frem til prøveløsladelse mindre end et år senere. Men nu er afsoningen så blevet udsat i halvandet år, og desuden bliver han givetvis idømt en ny straf for sin lange flugt.

- Vi har afventet, at han blev flyttet til Statsfængslet Østjylland og nu vil han blive sigtet efter straffelovens § 124, siger vicepolitiinspektør Lars Peter Madsen, Sydøstjyllands politi, til Ekstra Bladet.

Taxachauffør: Flugtfange havde travlt

Flugt fra fængslet kan straffes med op til to års fængsel.

Mohammed Figuiguis flugt fra det topsikrede statsfængsel gav personale og ledelse røde ører. Han bluffede sig simpelthen ud med at bytte identitet med en medfange, der skulle på uledsaget udgang. Personalet i porten fik ikke tjekket fangens identitet og låste porten op for 'Maleren', der sprang ind i en taxi.

- Jeg holdt og ventede, men havde egentlig opgivet, da der ikke kom nogen ud. Pludselig kom en mand, der skyndte sig ud af porten og satte sig ind i taxien, fortalte taxicahufføren. 'Maleren' tilbød ekstra penge, hvis chaufføren ville køre stærkt, men det nægtede han. I stedet fik han lov til at lå chaufførens mobiltelefon.

Hvor har han skjult sig ?
'Maler-Mohammed' havde to gange tidligere forsøgt dramatiske flugter, hvor han skulle befries af bevæbnede venner, men denne gang kunne han spadsere ud af fængslet.

Flugten førte til, at en fængselsbetjent blev fritaget for tjeneste og der blev indledt en undersøgelse. Procedurerne er strammet op, når indsatte skal lukkes ud på udgange.

- Det er klart uacceptabelt og dybt beklageligt, at det her er sket. Det må ikke ske, sagde fængselsinspektør Jørgen Bang.

Ekstra Bladet var efter flugten flere gange i kontakt med en ven til 'Maleren', som hævdede, at han var rejst til Marokko, hvor han nød livet. Det blev dog aldrig bekræftet, og det er ukendt, hvor bandechefen har opholdt sig de sidste halvandet år og hvad han har lavet.

Politiet advarer vidne efter fangeflugt