Afslørende mails: Så kreativ var T.Hansen-ejer med fyrværkeri

Krudt-skandale: Hidtil ukendte mails om T.Hansen-boss' kreative omgang med fyrværkerilovgivning er dukket op, før ankefrist i straffesagen mod ham udløber

Ekstra Bladet kunne i december 2011 afsløre, hvordan Bent Jensen beordrede camouflering af ulovlige fyrværkeri-batterier, som blev forbudt, fordi de kunne vælte og skyde deres ildkugler ud over tilskuerne. De blev - på Bent Jensens ordre - i Kina systematisk forsynet med nyt navn, ny indpakning og nyt sikkerhedsnummer og efterfølgende solgt hos den landsdækkende butikskæde, T. Hansen, igennem december 2011. (Foto: Ekstra Bladet)
Ekstra Bladet kunne i december 2011 afsløre, hvordan Bent Jensen beordrede camouflering af ulovlige fyrværkeri-batterier, som blev forbudt, fordi de kunne vælte og skyde deres ildkugler ud over tilskuerne. De blev - på Bent Jensens ordre - i Kina systematisk forsynet med nyt navn, ny indpakning og nyt sikkerhedsnummer og efterfølgende solgt hos den landsdækkende butikskæde, T. Hansen, igennem december 2011. (Foto: Ekstra Bladet)

Opdatering: Statsadvokaten har onsdag fortalt Ekstra Bladet, at dommen mod T.Hansen-indehaver, Bent Jensen, og hans fyrværkerifirma LCH Fireworks er anket til landsretten.

Krudt-skandalen ender i landsretten

- De er med til at tegne et afslappet forhold til fyrværkerilovgivningen.

Sådan siger offentlig anklager ved Fyns Politi, Klaus Holten Kristensen, til Ekstra Bladet om en håndfuld mails, som er dukket op, kort før fristen for at anke dommen mod T.Hansen-indehaver Bent Jensen og hans fyrværkerifirma LCH Fireworks udløber.

Det sker i dag, onsdag.

T. Hansen-direktør svindlede med farligt fyrværkeriT. Hansen kan fortsætte fyrværkerisalg trods skandalesag

Mail-korrespondancen er blevet sendt med sagsakterne til Statsadvokaturen i Viborg, som tager stilling til, om man vil prøve straffesagen ved Vestre Landsret.

Byttede om på fyrværkeri
I mail-korrespondancen fra juli 2011, som Ekstra Bladet er i besiddelse af, drøfter Bent Jensen tilsyneladende med to nære medarbejdere, hvordan man får Sikkerhedsstyrelsen til at godkende nogle fyrværkeriprodukter med en række problemer. Der er tale om 'Kansas City'-batteriet, 'Dallas'-batteriet, 'Austin'-batteriet og raketter ved navn Random Raket - alle fra årgang 2009.

'Kansas City'-batteriet var det batteri, som Sikkerhedsstyrelsen endte med at forbyde, fordi det kunne vælte og skyde ildkugler ud over tilskuerne, men Bent Jensen på ulovlig vis fik camoufleret og solgte alligevel.

Daværende driftschef for fyrværkeri i T.Hansen, Nicolai Bertelsen, skriver 5. juli, at Sikkerhedsstyrelsen har udtaget 'Kansas City' til en udvidet test.

Som reaktion på at Sikkerhedsstyrelsen kræver en test, skriver Bent Jensen i en mail, som du kan læse her:

'Det er dælme noget lort. ISÆR er det katastrofalt med Kansas. Hvad siger du Brian?'.

Brian Johansen var dengang ansvarlig for produktionstest af fyrværkeri i Kina for T.Hansen.

Længere henne i mailkorrespondancen, har Nicolai Bertelsen, dog tilsyneladende fundet en løsning:

'Jeg har været over med 13. stk. Kansas batterier i går, årgang 2009 kasse og batch men batteriet der er i er fra 2010'.

'Så var jeg også over med 15 stk. Dallas årgang 2009 kasse og batch men har puttet 2010 batteri i kassen. Det samme har jeg gjort ved Austin', lyder det blandt andet i mailen.

Linjerne vidner om, at driftschefen har byttet om på to årgange batterier - efter alt at dømme for at få det problematiske fyrværkeri godkendt.

Men det må man ikke.

Så virker kontrollen ikke
Dorthe G. Rasmussen, som er vicekontorchef i Sikkerhedsstyrelsen, der fører kontrol med fyrværkeri i Danmark, siger til Ekstra Bladet:

- Jeg vil ikke udtale mig om den pågældende sag. Men generelt er det sådan, at når vi udbeder os produkter til kontrol, så skal vi have tilsendt præcis de specifikke produkter, vi beder om. Ellers har kontrollen jo ingen mening.

Mail-udvekslingen mellem Bent Jensen & co. minder til forveksling om de fiksfakserier, som T.Hansen-indehaveren og hans medarbejdere skrev om i de mails, som fældede Bent Jensen for at bryde loven og fik Sikkerhedsstyrelsen til at melde ham til politiet.

Mails afslørede fyrværkerisvindel
Kreativiteten hos Bent Jensen og co. nåede dog dengang endnu større højder end ombytning af nogle batterier, da det stod klart, at Sikkerhedsstyrelsen sandsynligvis vil gøre fyrværkeribatteriet, ’Kansas City’, ulovligt at sælge.

Et forbud ville medføre, at firmaet ville brænde inde med de allerede producerede batterier, og de penge, som var forudbetalt til fabrikken i Kina, ville være spildt.

Derfor blev fyrværkeriet systematisk forsynet med nyt navn - Flames of Passion, ny indpakning og nyt sikkerhedsnummer og i strid med loven solgt hos den landsdækkende butikskæde, T. Hansen, igennem december 2011.

T. Hansen gav chokolade for revnet øje

I en stribe e-mails, som Ekstra Bladet er i besiddelse af, både godkendte direktøren ordrer til den kinesiske fyrværkerifabrik og bidrog selv til, hvordan fyrværkeriet skulle camoufleres.

Ekstra Bladet kunne også vise billeder, taget på den kinesiske fabrik, hvor en arbejder pakkede stakke af batterier med T. Hansens logo om i nyt papir.

Farligt fyrvækeri solgt som lovligt

T.Hansen-indehaver indrømmede
Bent Jensen nægtede igennem længere tid ethvert kendskab til ompakningen og holdt på, at der højst kunne være tale om en fejl på fabrikken i Kina. Præsenteret for Ekstra Bladets afslørende materiale, gik han dog til sidst til bekendelse.

Bent Jensen tog ansvaret på sig, og anklagemyndigheden rejste tiltale mod ham og hans fyrværkerivirksomhed LCH Fireworks.

T. Hansen-direktør: Vi er nogle banditter

Anklager Klaus Holten Kristensen krævede Bent Jensen fængslet og frakendt retten til at arbejde med fyrværkeri.

Efter fyrværkeriskandale: Risikerer krudtforbud

Skal betale 500.000 kroner
Bent Jensen skal dog ikke i fængsel. Han må fortsat sælge fyrværkeri. Til gengæld blev han for nylig idømt en bøde på 50.000 kroner, mens LCH Fireworks skal betale 200.000 kroner i bøde. Dertil kommer omkostninger - blandt andet for at destruere det fyrværkeri, som Bent Jensen i december 2011 ikke ville droppe.

Regningen ender på cirka 500.000 kroner.

T. Hansens direktør klar til bøde i fyrværkerisag

Torsdag melder Statsadvokaturen ud, om man mener, at dommen er hård nok, eller Bent Jensen skal igennem en ankesag.

T.Hansen er tavs
Ekstra Bladet har gentagne gange forsøgt at få Bent Jensen til at forklare indholdet af mail-korrespondancen, som Ekstra Bladet har sendt til ham.

Det afviser Bent Jensen dog via sin pressechef, Andreas Dyhrberg:

'Den fremsendte mail er fra juli 2011 og er en del af den sag, som netop er blevet afgjort ved Byretten i Odense. Som konsekvens af, at sagen allerede har været behandlet over to dage ved retten, og der er afsagt en dom over Bent Jensen og LCH Fireworks A/S, har vi ikke yderligere at bibringe sagen'.

Ekstra Bladet har påpeget, at mail-korrespondancen ikke har været fremme før, men efterfølgende ikke modtaget svar på vores henvendelser.

Nu er det op til statsadvokaten
Klaus Holten Kristensen, som førte straffesagen mod Bent Jensen, og ikke skal føre en eventuel ankesag, vil ikke udtale sig yderligere om mail-udvekslingen:

- De er sendt afsted. Nu er det op til statsadvokaturen at vurdere, om sagen skal prøves igen.

Fra Statsadvokaturen lyder det, at beslutningen om anken først bliver meldt ud torsdag, og at man ikke vil kommentere den hidtil ukendte mail-udveksling, da den kan blive en del af en kommende ankesag.

Læs hele mail-udvekslingen mellem T.Hansen-indehaveren & co. her: Første del. Anden del.Tredje del.

Ved du noget? Tip os din historie på mail til 1224@eb.dk, eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst).