Danske islamister støtter terrorsigtede Mansour

Varetægtsfængslet 54-årig hyldes på facebook, men kræves udvist og frataget dansk statsborgerskab af politikere

54-årige Sam Mansour, kendt som 'boghandleren fra Brønshøj', blev i sidste uge varetægtsfængslet i en sag, hvori han sigtes for at opfordre til terror. Mansour møder nu opbakning fra bl.a. danske salafister på facebook. (Foto: Ole Buntzen/POLFOTO)
54-årige Sam Mansour, kendt som 'boghandleren fra Brønshøj', blev i sidste uge varetægtsfængslet i en sag, hvori han sigtes for at opfordre til terror. Mansour møder nu opbakning fra bl.a. danske salafister på facebook. (Foto: Ole Buntzen/POLFOTO)
Følg Krimi


Dansk statsborger sigtet for terror

'Boghandleren fra Brønshøj', Sam Mansour, som i sidste uge blev varetægtsfængslet sigtet for at opfordre til terror, møder massiv opbakning fra yderligtgående danske islamister på facebook.

Således har gruppen 'Støtte for vores elskede bror Said Mansour' foreløbig 723 medlemmer, som hylder den 54-årige, der tidligere lød fornavnet Said, men altså nu har skiftet navn til Sam.

'Jihad er en pligt ligesom bøn og mekka,' citerer en af gruppens medlemmer Mansour for at have udtalt under en tidligere retssag mod marokaneren, der ejer forlaget Al Nur Islamic Information og som sådan har været ansvarlig for at redigere og udgive flere bøger, hvori der opfordres til deltagelse i voldelig og væbnet jihad (hellig krig, red.).

Bøgerne er skrevet af Abu Qatada, der kan knyttes til terrororganisationen Al-Qaida.

Men spørger man salafisten Adnan Avdic, som er en af initiativtagerne til støttegruppen på facebook, er det uretfærdigt, at Mansour nu sigtes for at opfordre til terror.

- Så vidt jeg ved, har sagen eksisteret siden maj, så de (politiet, red.) har haft mulighed for at efterforske den. De må komme med noget mere detaljeret. Det virker som en politisk sag, siger Avdic til Ekstra Bladet og peger på, at muslimer kaldes terrorister, uanset hvor i verden de befinder sig.

- Når jeg udtaler mig, siger folk, at jeg bare kan skrubbe hjem. Men når folk i hjemlandene kæmper for islam, bliver de kaldt terrorister. Uanset hvor vi er, bliver vi kaldt terrorister, lyder det fra Avdic.

Se interview med Adnan Avdic i indslaget øverst på siden.

Bonnichsen: Mansour kan lide at være i fokus

Dansk-engelsk samarbejde
I den aktuelle sigtelse mod Mansour lyder det, at den 54-årige blandt andet har frembragt 'en lang række opfordringer til væbnet jihad og hyldest af hellige krigere, herunder hyldest af Osama Bin Laden og terrorangrebet på World Trade Center i USA den 11. september 2001 samt hyldest og forherligelse af fremtrædende danske jihadister.'

Det er et samarbejde med britisk politi, der førte til, at den 54-årige blev anholdt sent om eftermiddagen 11. februar.

Politikere: Mansour bør miste sit statsborgerskab

- Vi har i denne sag arbejdet tæt sammen med London Metropolitan Police. Vores engelske kolleger har medvirket til at gøre Københavns Politi opmærksomme på, hvordan sociale medier blev benyttet til at formidle den anholdtes budskaber og opfordringer, siger vicepolitiinspektør Jens Møller Jensen, leder af Afdelingen for personfarlig kriminalitet, Københavns Politi.

Said Mansour, der tidligere er blevet døbt 'Boghandleren fra Brønshøj' i pressen, blev dømt i 2007 og anholdt igen i marts sidste år, hvor han endnu engang blev sigtet for tilskyndelse til terror.

I kølvandet på sidste uges varetægtsfængsling har flere politikere udtrykt enighed om, at den aktuelle sag bør koste Mansour sit danske statsborgerskab.

- Han er tidligere dømt for opfordring til terror, og det er mit klare indtryk, at han bruger sit danske statsborgerskab til at sidde i Danmark og opfordre til terror. Det skal et dansk statsborgerskab ikke bruges til, har Venstres retsordfører Karsten Lauritzen sagt.

Samme melding lyder fra Dansk Folkepartis indfødsretsordfører, Christian Langballe, der opfordrer anklagemyndigheden til at gå efter Sam Mansours statsborgerskab, hvis han dømmes efter terrorparagraffen.

- Der er efter vores bedste overbevisning hjemmel i lovgivningen til at frakende Said Mansour sit statsborgerskab, hvis han dømmes, hvilket også betyder, at han efterfølgende kan udvises, siger ordføreren.

Terror-sigtet fængslet i fire uger

Seneste nyt

Hun mobber. Hun intimiderer. Hun håner.

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.