Fængselsforbund: Vil have særlige afdelinger for østeuropæere

Fængselsbetjente presses af østeuropæiske fanger i københavnske fængsler

Vestre Fængsel er det fængsel i Danmark, der huser flest rumænere blandt de indsatte.(Foto: Jens Dresling)
Vestre Fængsel er det fængsel i Danmark, der huser flest rumænere blandt de indsatte.(Foto: Jens Dresling)
Følg Krimi

Der langt fra 15 til 83.

Da justitsminister Karen Hækkrup sidste fredag aften stillede op til interview i TV-Avisen udtalte hun skråsikkert, at 'vi har 15 rumænere i vores fængsler'. Retteligt er tallet langt højere. Alene i Københavns Fængsler er pt 83 indsatte med rumænsk baggrund.

Og mens ministeren tilsyneladende ikke har fuldt styr på antallet af rumænere, så vurderes situationen med de mange østeuopæiske indsatte som håbløs af Fængselsforbundet.

Af de mange østeuropæere udgør rumænerne klart den største gruppe. Heraf er mange sigøjnere. Og allerhelst så man fra Fængselsforbundets side, at der blev oprettet en eller flere særlige afdelinger for rumænere og østeuropæere.

- Der er ingen tvivl om, at særligt de indsatte rumænere, der har sigøjnerbaggrund, er meget krævende, hvor de forsøger at platte sig til alt, siger Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet.

At der er problemer bekræfter tillidsmand ved Københavns Fængsler.

- De skaber mange problemer og konflikter. Det er ikke min opfattelse, at der er såkaldt magtanvendelser hver dag. Men det er korrekt, at der er mange konflikter med netop den gruppe indsatte, siger David Jensen, tillidsmand for de ansatte ved Københavns Fængsler.

- De er tydeligvis fængselsvante, og det virker, som om at de allerede på forhånd er oplært i, hvad de skal kræve, når de lander i et dansk fængsel, siger tillidsmanden.

Stigende antal magtanvendelser
Antallet af magtanvendelser på landsplan er steget 31 procent gennem det seneste år.

- Det er selvfølgelig langt fra alle, der kan relateres til den omtalte gruppe. Men mange er meget krævende, og ud over lidt tysk en sjælden gang taler de ikke andre sprog end rumænsk. En kombination, der medfører konflikter og som kan ende i magtanvendelse, siger David Jensen.

Ifølge tillidsmanden er antallet af sygemeldinger blandt de ansatte stigende.

- Og det skyldes til en vis grad den omtalte gruppe indsatte. De mange konflikter slider på vores folk. Samtidig føler mange af vores folk magtesløshed over for denne gruppe indsatte.

- De fleste betjente føler, at de rent faktisk er ansat for hjælpe de indsatte, så de kan få et tåleligt liv efter løsladelse. Men det er ikke muligt med denne her gruppe indsatte, siger tillidsmanden.

Kræver ’discountfængsel’
Både tillidsmanden og forbundsformanden vurderer, at gruppen af rumænere afkræver Kriminalforsorgen - der i forvejen er presset hårdt - uforholdsmæssigt mange ressourcer.

Og derfor mener Fængselsforbundet, at gruppen af rumænere bør samles på en flere særlige afdelinger.

- Vi har forslået direktoratet, at der oprettes ’discountafdelinger’ for rumænere og østeuropæere. Her kan de tilbydes noget arbejde. Men jeg mener ikke, de skal tilbydes undervisning. Det er spild af ressourcer, siger Kim Østerbye.

De fleste rumænere har domme på mellem tre og seks måneders fængsel. Rumænerne er dømt i sager om indbrud, tyveri, lommetyveri og svindel.

- Og her gør det ikke den store forskel med undervisning. Og ret beset skal denne gruppe kke ud til det danske samfund. De skal hjem til en helt anden virkelighed i deres hjemland. Ofte i yderste fattigdom, siger Kim Østerbye.

Han fortæller, at Direktoratet for Kriminalforsorgen tidligere har afvist at oprette de særlige afdelinger for østeuropæere, da det angiveligt er i strid med de europæiske fængselsregler.

- Jeg er ikke nødvendigvis enig i den vurdering, siger Kim Østerbye og tilføjer:

- Jeg mener godt, det kan lade sig gøre. Det handler ikke om at de rumænske indsatte skal behandles dårligere. Det handler om, at bruge de i forvejen sparsomme ressourcer, hvor de gør en forskel.

Fængselsinspektør i Københavns Fængsler, Peter Vesterheden, mener ikke, at der skal laves særskilte afdelinger for de rumænske indsatte.

Vi gør vores bedste
- Jeg mener, vi allerede gør meget for at udnytte ressourcerne bedst muligt, siger Peter Vesterheden, fængselsinspektør, Københavns Fængsler.

- Men vi kan ikke lave et særskilt fængsel kun for rumænere. Dels kan antallet af rumænske indsatte stige og falde, og dels handler det også om, hvilket miljø, vi vil skabe for de ansatte, siger han.

Her henviser han blandt andet til kommunikationsproblemerne.

- Vi forsøger allerede at samle dem på forskellige afdelinger, siger han.

- Dels har vi pt samlet 21 rumænere på en afdeling. 12 er på Blegdamsvejens Fængsel, mens resten er forsøgt delt ud over andre afdelinger. Vi forsøger at have dem på bandeafdelingerne, så der ikke er mulighed for rekruttering, siger Peter Vesterheden.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt