Udviste rumænere retur til Danmark med ny identitet

Rumænere kan frit skifte navn og ID-kort seks gange om året. Det skaber nye problemer for dansk politi, når udviste kriminelle kommer retur med ny identitet

Kun fingeraftryk eller dnaprofil kan med sikkerhed afsløre en rumænsk kriminels identitet. Han kan nemlig frit skifte navn og officielt ID-kort seks gange om året. (Polfoto)
Kun fingeraftryk eller dnaprofil kan med sikkerhed afsløre en rumænsk kriminels identitet. Han kan nemlig frit skifte navn og officielt ID-kort seks gange om året. (Polfoto)
Følg Krimi

Rumænere hærger i Danmark med kriminalitet, der spænder fra betleri, lommetyverier og dankortsvindel til indbrud, røverier og menneskehandel med prostituerede.

Nu har dansk politi fået et nyt problem med at identificere rumænske forbrydere, fordi de frit kan skifte navn og få nyt officielt ID-kort op til seks gange om året i Rumænien.

Det betyder, at rumænere, der dømmes og udvises for kriminalitet, kan rejse retur til Danmark under en splinterny identitet og undgå at blive anholdt og dømt for overtrædelse af indrejseforbuddet.

Politiet kan kun med sikkerhed afsløre deres tidligere identitet, hvis de bliver sigtet for ny kriminalitet, så politiet har ret til at tage deres fingeraftryk og dnaprofil.

Det kræver, at de sigtes for en forbrydelse, der har mindst halvandet års fængsel i strafferamme.

Udviste rumænske kriminelle, som blot standses ved indrejsen eller i en politikontrol til tjek af deres identitet, vil ikke blive afsløret af politiet.

Sendte tyvekoster hjem til Rumænien i postpakker

Politiet er først fornylig blevet gjort opmærksom på problemet, og de rumænske myndigheder har bekræftet, at rumænere har ret til nyt navn og nyt ID-kort op til seks gange årligt.

De kan dog ikke udskifte det rumænske personnummer, men det registreres alligevel ikke i dansk politis systemer, der kun bruger navnet og fødselsdatoen sammen med såkaldte 'erstatningsbogstaver', som for ikke-danske statsborgere erstatter de sidste fire cifre i personnummeret.

Omrejsende kriminelle
Omrejsende kriminelle rumænere er især en hovedpine for politiets Task Force Indbrud, der har afsløret en række rumænske indbrudsbander.

- Vi er nødt til at være meget opmærksomme på, at rumænere kan skifte identitet ofte. Så vi skal hver gang, der er grundlag for det, sørge for at tage deres fingeraftryk og dnaprofil. Hvis først de er anholdt og sigtet, kan vi tjekke dem i vores registre for fingeraftryk og dna, men ellers kan de let slippe igennem, siger chefen for TFI Karl Erik Agerbo.

Styrer indbrud i Danmark fra denne by

Souchefen i TFI, Jesper Simonsen, supplerer: - Det her gør det ikke nemmere for os, og jeg er da ret sikker på, at der er udviste eller eftersøgte rumænere, som er sluppet igennem systemet.

Skift navn og kom til Danmark - igen
Hos Københavns politi siger Tommy Jørgensen, Efterretnings- og Analysesektionen: - Der er ingen tvivl om, at det vil give os nogle udfordringer i mødet med kriminelle tilrejsende rumænere, som tidligere har modtaget en udvisningsdom i Danmark.

- Dette vil i praksis betyde at en kriminel rumæner kan få indrejseforbud i Danmark under navnet XX, for dernæst i Rumænien at skifte navn til YY, hvorefter den pågældende kan rejse retur til Danmark med et ægte ID-Kort blot under et andet navn, siger Tommy Jørgensen.

Bagmand styrede butikstyve: - Stjæl 200 flasker champagne

- I forbindelse med en politikontrol vil personen YY aldrig blive afdækket, idet han er ukendt i de danske registre på de generalia, som er oplyst i det ægte ID-kort. Kun i tilfældet at YY bliver anholdt i forbindelse med ny kriminalitet, har politiet via fingeraftryk og dna mulighed for at finde ud af, at personen YY oprindelig er identisk med personen XX, siger Tommy Jørgensen.

- Hypotetisk kan det betyde at en og samme person seks forskellige steder i Europa kan være efterlyst under forskellige alias, siger Tommy Jørgensen.

Politiet har længe været klar over at tilrejsende kriminelle rumænere optræder med flere alias under brug af falske identitetskort.

- Men det er ny viden for Københavns politi, at samme fremgangsmåde kan benyttes seks gange årligt ved brug af ægte rumænske ID-kort, siger Tommy Jørgensen.

Politiker er 'grædefærdig'
Martin Henriksen, udlændingeordfører hos Dansk Folkeparti, er 'grædefærdig' over de nye oplysninger:

- Det er helt gak. Det understreger, hvor gennemført håbløse reglerne om den frie bevægelighed i EU er, siger Martin Henriksen.

Han vil opfordre regeringen til at kontakte den rumænske regering, så reglerne kan blive lavet om. Han håber også, at Danmark nu vil blokere for Rumæniens optagelse i Schengen, EU-landene uden grænsekontrol.

Alt er 'udsolgt': Vestre Fængsel proppet med udlændinge

- Problemerne med kriminelle rumænere bliver endnu større, hvis Rumænien kommer med i Schengen, siger Martin Henriksen.

Han er også villig til at se på, om dansk politi skal have bedre muligheder for at tilbageholde udlændinge, mens deres identitet undersøges.

- Hvis det er nødvendigt at spørge i Rumænien om vedkommende har skiftet navn og pas, så må politiet have mulighed for at tilbageholde personen så længe det tager at undersøge det, siger Martin Henriksen.

Sådan arbejder de rumænske kriminelle

Seneste nyt

Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.