Kommune om Tønder-afgørelse: Nu kan pigen komme videre

Den såkaldte Tønder-pige har fået 300.000 kroner i godtgørelse fra Tønder Kommune samt kommunens ord for, at hun blev svigtet. Kommunen håber, at afgørelsen kan hjælpe pigen videre med sit liv

Tønder Kommune er gået med til en godtgørelse på 300.000 kroner til Tønder-pigen, der er en af hovedpersonerne i en af de mest grusomme sager om vold, svigt og sexmisbrug i Danmark. Direktør for Børn, Skole, Kultur og Fritid i Tønder Kommune, Viggo Christensen (billedet), fortæller, at kommunen har truffet beslutningen, så pigen kan komme videre med sit liv (Foto: Tønder Kommune)
Tønder Kommune er gået med til en godtgørelse på 300.000 kroner til Tønder-pigen, der er en af hovedpersonerne i en af de mest grusomme sager om vold, svigt og sexmisbrug i Danmark. Direktør for Børn, Skole, Kultur og Fritid i Tønder Kommune, Viggo Christensen (billedet), fortæller, at kommunen har truffet beslutningen, så pigen kan komme videre med sit liv (Foto: Tønder Kommune)

- Vi mener helt åbenhjertigt, at det her er det bedste for pigen.

Sådan lyder det fra direktør for Børn, Skole, Kultur og Fritid i Tønder Kommune, Viggo Christensen, efter at kommunen har valgt at imødekomme et krav om godtgørelse fra ofret i den såkaldte Tønder-sag.

Tønderpigen svigtet i otte år

Med godtgørelsen på 300.000 kroner følger også en anerkendelse af, at kommunen svigtede pigen, som sammen med sin søster blev udsat for vold, svigt og seksuelle overgreb igennem otte år, mens de boede med deres forældre i Tønder Kommune og senere Løgumkloster Kommune. Det skriver Politiken.

Pigernes forløb blev til den såkaldte Tønder-sag, der er en af de største og mest hjerteskærende sager om sexmisbrug af børn i Danmark. Den blev optrevlet i 2005, da politiet i Sønderborg fik et anonymt tip, som førte til en undersøgelse af Tønder-pigernes forløb.

Langstrakt forløb
Knap tre uger senere blev forældrene anholdt 24. august 2005, og først da blev pigerne tvangsfjernet fra hjemmet, selvom offentligt ansatte og almindelige borgere mindst 14 gange havde kontaktet kommunen med mistanker om, at pigerne blev udsat for omsorgssvigt.

Siden forældrene blev anholdt, er der foretaget 14 yderligere anholdelser og faldet adskillige domme i sagen, der også endte med at koste en kommunal chef jobbet.

Børns Vilkår: Tøndersag skal skabe præcedens

For en måned siden blev Tønder Kommune så stævnet på vegne af Tønder-pigens advokat, Nikolaj Nielsen fra advokatfirmaet Elmer & Partnere, med henblik på at få kommunen til at anerkende det svigt, kommunen havde udsat hende for.

Kommunen reagerede ved at overdrage sagens akter og stævningen til sit forsikringsselskab, der vendte tilbage med en melding om, at godtgørelseskravet kunne indfries inden for kommunens ansvarsforsikring.

Og ifølge Nikolaj Nielsen fra advokatfirmaet Elmer & Partnere er der tale om en juridisk skelsættende afslutning på den forfærdelige sag, som endte med at blive afgjort uden om domstolene.

- Sagen er historisk på den måde, at der ikke har været en tilsvarende sag, hvor en kommune har anerkendt, at der er krav på godtgørelse, når kommunen har tilsidesat sin omsorgsforpligtelse, siger Tønder-pigens advokat til Ekstra Bladet.

Beløbet er underordnet
Det lyder måske ikke af meget, når et beløb på 300.000 kroner bliver sammenholdt med en sag, der går over i danmarkshistorien som en af de værste af sin slags.

Nikolaj Nielsen oplyser, at beløbet er fastlagt på baggrund af nogle sager fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, hvor den engelske stat er blevet dømt for ikke at have grebet ind over for omsorgssvigt i sager med børn.

Udsat for sexovergreb: Så meget får Tønder-pige i erstatning

- I de sager har menneskerettighedsdomstolen udtalt, at når særligt centrale rettigheder som for eksempel forbuddet imod nedværdigende og umenneskelig behandling bliver tilsidesat, så er der et krav om en eller anden form for økonomisk godtgørelse, og den godtgørelse skal stå mål med den krænkelse, der er tale om.

- Når det kommer til udmålingen af godtgørelsen er der ikke en bog, vi kan slå op i, men vi kan se på de takster, der har været i lignende sager i Norden, og vi kan kigge på den praksis, der er i Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Det er det, vi har gjort, siger Nikolaj Nielsen.

Punktum er ikke punktum
For Nikolaj Nielsen og hans klient er det heller ikke pengene, der er i centrum, men i stedet den oprejsning, der følger med, når kommunen står ved sit ansvar sort på hvidt.

- Det vigtigste er, at kommunen anerkender, at der har været fejl, og at de erkender, at det ikke kun er forældrene, der har svigtet i den her sag. Og at det selvfølgelig skal koste, så min klient kan få oprejsning, fortæller han.

Tønderpigen sagsøger kommunen

I Tønder Kommune fortæller Viggo Christensen, at han håber, godtgørelsen og kommunens tilståelse kan være med til at skabe ro.

- Jeg håber for pigen, at der er kommet en afklaring for hende på, at Tønder Kommunes sagsbehandling var utilstrækkelig. Og at det, at hun har fået en godtgørelse, kan bringe hende videre.

- Her i kommunen er vi ikke i tvivl om, at der ikke er sat punktum i sagen. Tønder-sagen er gået over i historien som en grusom sag over for to piger, og det vil ikke blive glemt, siger han til Ekstra Bladet.

Hos Kommunernes Landsforening er der imidlertid ikke udelt begejstring for, at Tønder Kommune har valgt at imødekomme kravet om godtgørelse. KL oplyser i en pressemeddelelse, at de principielt ikke mener, det er Tønder Kommunes opgave at give godtgørelse, før ansvarsspørgsmålet er blevet afgjort i retten.