Annonce:
Annonce:

Eks-ansat i Nets:- Normalt at tjekke ekskærestens konto

Ifølge tidligere ansat i Nets har medarbejdere i kundeservice misbrugt oplysninger om betalingskort.

Ifølge tidligere ansat i Nets har medarbejdere i kundeservice misbrugt oplysninger om betalingskort.(Foto: Linda Johansen)
Ifølge tidligere ansat i Nets har medarbejdere i kundeservice misbrugt oplysninger om betalingskort.(Foto: Linda Johansen)
Annonce:
Følg Krimi

- Alle i kundeservice i Nets har adgang til danskernes kortoplysninger - og det bliver misbrugt.

Sådan siger en anonym kilde til netmediet Version2, der hører under Ingeniøren.

Læs version2 her

- Det var normalt at kigge på, hvad ekskærester og kendte personer brugte deres kort til. Eller at se, om kæresten, der var holdt op med at ryge, alligevel havde været i kiosken og købe cigaretter. Hvis ens venner var i byen, kunne man se hvor de var henne, fortæller Version2’s kilde, ud fra sine egne oplevelser hos Nets.

Kilden er en tidligere ansat, der siger, at det ikke kun er betalingskortvirksomheden Nets it-specialister, der har fuld adgang til databaser over brugen af betalingskort. Det har hele holdet af unge kundeservicemedarbejdere. Og de misbruger det, siger kilden.

Se og Hør-skandalen: IBM vidste, systemet blev misbrugt

Annonce:

Det er sagen om en tidligere medarbejder hos Nets, som gennem fire år solgte fortrolige kundedata om kendte og kongelige til Se og Hør, der har sat fokus på datasikkerheden hos Nets.

Kilden, der udtaler sig til Version2, var ansat samtidig med, at de fortrolige oplysninger blev solgt. Og i den tid kunne de ansatte slå oplysninger for dankort og de internationale kort op og se, hvor et betalingskort blev brugt, og hvor meget der var købt for.

It-specialist: Overvågning kan fortsat være aktiv

- Lige så snart, kortet bliver sat i en terminal, kan du se, hvor folk er henne, og hvad de har brugt af kroner i hvilke butikker, også i udlandet og ved kontanthævninger, siger kilden til Version2.

Samtidig fortæller kilden, at oplysningerne blev misbrugt af de ansatte, for eksempel i kundeserviceafdelingen, hvor det er unge mennesker, der er ansat.

- Det var normalt at kigge på, hvad ekskærester og kendte personer brugte deres kort til. Eller at se, om kæresten, der var holdt op med at ryge, alligevel havde været i kiosken og købe cigaretter, siger kilden.

Annonce:

Nødvendigt at flere har adgang til kreditkort-oplysninger
Ifølge Nets er det nødvendigt at give en bredere kreds af medarbejdere adgang til danskernes kreditkortoplysninger.

Her understeger kommunikationschef, Søren winge,, at Nets ikke kan genkende det billede af Nets, som version2 beskriver.

- Der er nogle legitime adgange, medarbejderne skal have for at kunne udføre deres arbejde i kundeservice, når man skal spærre kort og den slags, siger Søren Winge.

- Men vi gør dem meget bekendte med, hvad det er for et ansvar, de har.

- Ud over at bede folk love at opføre sig ordentligt, hvad har I så af kontroller, der skal sikre, at det ikke sker alligevel?

- Vi er midt i et samarbejde med politiet, og derfor vil vi ikke kommentere konkret på, hvad vi har af kontroller. Men inden for en vis ramme er vi nødt til at have tillid til, at vores medarbejdere lever op til det aftalte, siger Søren Winge.

- Kan du forstå, hvis der sidder nogen og tænker, at I ikke har særlig mange af de her kontroller?

Annonce:

- Det kan jeg da godt forstå, men det er ikke ensbetydende med, at det er sådan, det forholder sig, siger Søren Winge.

Når kort sidder i terminal ved du det
Den anonyme kilde, som optræder i Version2's artikel siger, at medarbejdere generelt kunne slå op i databaserne for Dankort og de internationale kort og holde øje med, hvor et betalingskort var blevet brugt, og hvor meget der var købt for.

- Lige så snart, kortet bliver sat i en terminal, kan du se, hvor folk er henne, og hvad de har brugt af kroner i hvilke butikker - også i udlandet og ved kontanthævninger. Vi kunne også se, hvad forretninger omsatte for. Problemet er, at det var alle, som havde adgang til de her oplysninger, fortæller kilden til Version2.

Og den adgang blev misbrugt af de ansatte, for eksempel i kundeservice-afdelingen, hvor især unge mennesker bliver ansat som ufaglært arbejdskraft.

Annonce:

Adgang til data om danskernes brug af Dankort og Visa/Dankort er beskyttet på den måde, at man skal bruge et CPR-nummer eller kontonummer for at få adgang. Men det var sjældent en forhindring, for listen over udenlandske kort kunne bruges til at finde et CPR-nummer.

- Med Mastercard og Visa Electron og de andre kunne man søge på navn og så sortere efter for eksempel fødselsår for at finde en person. Så kan man se personens CPR-nummer der og få adgang til de danske bankdatacentraler med Dankort-transaktioner. Og rigtig mange danskere har et udenlandsk kort ved siden af, for bankerne har været meget glade for at udstede dem, siger kilden til Version2.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Præster, pædofili og børneporno
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: