Far afslutter 10 dages sultestrejke for morddømt søn

Angriber det danske retssystem for at dømme hårdere mod udlændinge end etnisk danskere

-I årtier har vi udlændinge, der har været i Danmark, taget plads overalt i samfundslivet. Men desværre stiger fremmedfjendtligheden for hver dag, der går. Dette er bekymrende, sagde den morddømte Hikmet Sahbaz' far, Ali Riza Sahbaz, som her ses sammen med sin ekskone Aynur Bayram.(Foto: Jakob Jørgensen)
-I årtier har vi udlændinge, der har været i Danmark, taget plads overalt i samfundslivet. Men desværre stiger fremmedfjendtligheden for hver dag, der går. Dette er bekymrende, sagde den morddømte Hikmet Sahbaz' far, Ali Riza Sahbaz, som her ses sammen med sin ekskone Aynur Bayram.(Foto: Jakob Jørgensen)
Følg Krimi

Faderen til den morddømte 17-årige Hikmet Sahbaz, som for knap to uger siden blev idømt 10 års fængsel for medvirken til knivmordet på den 19-årige Ricko Træholt, afsluttede for kort tid siden 10 dages sultestrejke på gerningsstedet på Høje Taastrup Station.

Herefter tog han ud til den pension på Sjælland, hvor hans søn er påbegyndt afsoningen af de 10 års fængsel, for at være sammen med sin søn og spise sammen med ham.

Kniven mod Ricko Træholt blev ført af den 20-årige Tugay Yalcin, der fik 14 års fængsel, men ifølge dommen var Tugay Yalcin og Hikmet Sahbaz enige om, at overfaldet kunne koste Ricko Træholt livet.

De overfaldt begge straks efter Rickos 16-årige kammerat med knivstik og en spids hammer, som Hikmet Sahbaz var bevæbnet med. Derfor blev de også begge fundet skyldige i drabsforsøg.

De har begge anket dommen til frifindelse.

Far sultestrejker for morddømt søn

Mere end hundrede mennesker var i går mødt op for at støtte Hikmet Shabazs familie, den sultestrejkende far, Ali Riza Sahbaz, og hans ekshustru, Hikmets mor, Aynur Bayram, der er uddannet folkeskolelærer.

De fremmødte var blevet udstyret med skilte med slagord som: 'Nej tak til racisme og mafia', 'Vores børn er vores fremtid' og 'vores børn skal leve. Mødre skal ikke græde'.

Familien mener, at sønnen, der kun var 16 år, da Ricko Træholt blev myrdet, er uskyldig dømt.

Blandt de fremmødte var advokat Erbil Kaya, som familien har anmodet om at blive beskikket for deres søn, når sagen kommer for Østre Landsret.

Derfor blev hans søn dømt for mord

På vegne af sin mand, læste Hikmets mor, Aynur Bayram rystende en erklæring op på dansk, hvor familien kommer med et voldsomt angreb på det danske retssystem.

- Jeg ønsker at spørge det danske retssystem: Hvad vil I opnå med at give min søn 10 års fængselsstraf? Selvom han ikke fortjener det. Skal han så forbedre sig i fængslet ved at være der i løbet af de bedste år af sit liv? Er dette ret og retfærdighed? Hikmets plads er ikke i fængslet. Han er rigeligt straffet ved at have været varetægtsfængslet i syv måneder. Hans rette plads er i skolen, læste Hikhmets mor op på vegne af sin mand, der taler dårligt dansk.

Sultestrejker for morddømt søn: Sådan var hans første døgn

Faderen oplyste, at han har en datter, der er uddannet lærer, en søn der går på universitet og en datter, der skal starte på gymnasiet efter sommerferien.

- Som det ses, vil opdragelsen af min søn bedst kunne varetages af os, og ved at han fortsætter sin uddannelse læste hans mor op.

Familien mener, at deres søn bør løslades omgående.

Dømt fordi han er 'sorthåret'
- Den virkelige årsag til Hikmets lange straf skyldes det had, der er til, at han er udlænding og er, hvad der kaldes 'sorthåret'. Af disse årsager startede jeg med 10 dages sultestrejke, siger Ali Riza Sahbaz og kondolerede overfor Ricko Træholts familie.

- Vi er i stand til også at føle sorg og være empatiske overfor deres situation, læste hans ekskone op på vegne af sin mand.

Det er første gang i dansk retshistorie, at en dreng, der var 16 år på gerningstidspunktet, er blevet idømt en straf på 10 års fængsel.

- Det er ret usædvanligt, at familien til den dømte begynder at sultestrejke. Det har jeg aldrig oplevet tidligere, siger advokat Erbil Kaya.

Ifølge ham kommer kampen i landsretten til at stå om, hvor langt man kan række medvirkensbegrebet.

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.