Hæler-ekspressen ruller: Bagagen proppet med tyvekoster

Kufferter er pakket med tyvekoster, når rumænske indbrudstyve sender rovet hjem med ekspres-bussen fra København til Rumænien

Busser fra XXL Tours i Rumænien kører hver uge til og fra Danmark. To sager beviser politiets mistanke om, at organiserede kriminelle benytter busruten til transport af indbrudstyve og tyvekoster. (Foto: XXL Tours)
Busser fra XXL Tours i Rumænien kører hver uge til og fra Danmark. To sager beviser politiets mistanke om, at organiserede kriminelle benytter busruten til transport af indbrudstyve og tyvekoster. (Foto: XXL Tours)
Følg Krimi

Hver uge kører det rumænske busselskab 'XXL Tours' mellem Bukarest i Rumænien til Stockholm med stop i København og retur samme vej. Politiet har længe haft mistanke om, at rumænske indbrudsbander benytter busruten til at køre kriminelle til Danmark og sende tyvekosterne hjem til Rumænien.

Mistanken bekræftes nu i to sager om organiserede indbrud, der snart kommer for retten i Lyngby.

Tre rumænere, som politiet betragter som professionelle indbrudstyve, blev anholdt ved to razziaer mod 'hæler-ekspressen', der blev stoppet i Gedser på ved til Rumænien og ransaget.

På en video over artiklen kan du se et kort klip fra busselskabets reklamevideo og hele videoen kan ses her

En 26-årig rumæner blev anholdt i bussen i januar med sine tasker proppet med computere, smykker og mobiler fra indbrud.

Tre uger senere i februar blev to rumænere på 29 og 33 år anholdt i 'XXL bussen', hvor der blev fundet 14 kufferter, trolleys og tasker fyldt tyvekoster fra indbrud.

Rumænerne kommer fra den samme by, Tulcea ved grænsen til Moldavien, og de kender til hinanden, fordi politiet kan bevise, at de har ringet til hinanden.

Men der er ikke beviser for, at den 26-årige har arbejdet sammen med de to andre, så politiet har delt sagerne op i to retssager. Samlet mener politiet, at rumænerne står bag 56 villaindbrud begået på få uger. Task Force Indbrud har 'døbt' sagerne 'Tucan 1' og 'Tucan 2'.

Styrer indbrud i Danmark fra denne by

Byen Tulcea har været central i de seneste store sager om organiserede indbrud, som politiets Task Force Indbrud har optrevlet. Pudsigt nok er alle indbrudstyvene kommet fra Tulcea, men endnu er det ikke lykkedes politiet at finde frem til eventuelle bagmænd, der sender tyvene til Danmark.

Stjal for 200.000 kr. ved et indbrud
Den 26-årige rumæner blev anholdt i XXL-bussen den 16. januar i år klokken 18.30, da politiet standsede bussen på Gedser Landevej i Gedser.

Han var i besiddelse af tyvekoster for over 400.000 kr., blandt andet smykker, computere, kameraer og mobiltelefoner, som politiet mener stammer fra indbrud ukendte steder samt fra 12 konkrete indbrud i hovedstadsområdet, som rumæneren nu er tiltalt for.

Ved ét indbrud i Virum blev der stjålet for næsten 200.000 kr. smykker, kontanter, valuta og tøj.

Vandrerhjem var base for rumænsk indbrudsbande

Den 6. februar slog politiet igen til mod 'hæler-ekspressen', hvor bussen blev standset ved Farøbroen og eskorteret til SKAT´s undersøgelseshal, hvor alle passagerer og lasten blev kontrolleret.

14 stykker bagage var proppet med tyvekoster og i hvert fald 10 af kufferterne kunne forbindes til de to rumænere på 29 og 33 år på bussen.

Tyvekosterne stammede fra mindst 44 villaindbrud begået på kun 11 dage. De to rumænere stilles for retten i Lyngby den 3. juni, tiltalt for cirka 60 forhold, fordi der ud over indbrud også er rejst tiltale for butikstyverier og hælerier.

Sendte tyvekoster omkring Stockholm
Politiet havde observationer mod rumænerne inden anholdelserne, og skyggerne opdagede en meget interessant fremgangsmåde.

De mange kufferter blev lastet ombord på bussen, allerede da den var på vej til Stockholm. Bussen fra XXL Tours lavede et uautoriseret stop på Karlslunde Rasteplads syd for København den 3. februar, hvor de to mistænkte rumænere lastede de mange kufferter på bussen.

Derefter ventede de på, at bussen kom retur fra Stockholm og steg den 6. februar på bussen i København mod Bukarest.

Bagagen med de mange tyvekoster var stadig ombord, og havde altså været en omvej via Stockholm, givetvis for at snyde politiet. Da rumænerne steg på i København havde de så ingen tyvekoster med sig.

På tirsdag skal retten i Lyngby tage stilling til på forhånd, om politiets hemmelige observatører skal afhøres bag lukkede døre under retssagen mod rumænerne. Det kræver politiet af hensyn til observatørernes anonymitet og arbejdsmetoder.

Sendte tyvekoster hjem til Rumænien i postpakker

Seneste nyt

Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.