Annonce:
Annonce:

Jagt på terror-mistænkte hæmmes af navneforbud

Fire formodede terrorister jages af blandt andet Interpol, men politiet må ikke sige, hvem de er

Her er de billeder, som de fire nu sigtede Syrien-krigere skød til måls efter.
Her er de billeder, som de fire nu sigtede Syrien-krigere skød til måls efter.
Annonce:
Følg Krimi

Politiet i København jager fire formodede terrorister over hele verden - men politiet må ikke sige, hvem de er.

I morges nedlagde Københavns Byret navneforbud på de fire terror-sigtede, så politiet og medierne må intet oplyse om deres identiteter.

Det betyder også, at Interpol, der normalt efterlyser eftersøgte personer med navn og foto på Interpols hjemmeside under 'WANTED PERSONS', ikke må offentliggøre den danske efterlysning.

- Interpol har fået besked på, at de ikke må blive efterlyst offentligt, siger vicepolitiinspektør Jens Møller, afdelingen for personfarlig kriminalitet, til Ekstra Bladet.

Jens Møller siger, at de fire mistænkte er efterlyst i politiets interne systemer, men han appellerer også til offentligheden om hjælp til at finde dem:

Annonce:

- En del ved jo godt, hvem de er, så vil gerne have oplysninger om, hvor de befinder sig, siger Jens Møller.

Hvis politiet på et senere tidspunkt finder det nødvendigt at efterlyse de fire Syrien-krigere offentligt, så kræver det, at politiet går i retten for at få ophævet navneforbuddet.

- Nu ved de så også selv, at de er efterlyst, siger Jens Møller.

Ingen protest fra politiet
Senioranklager Jakob Buch-Jepsen siger, at anklagemyndigheden ikke har modsat sig ønsket om navneforbud, der kom fra de fire sigtedes forsvarer.

Navneforbud kan nedlægges efter retsplejeloven, hvis den sigtede vil lide en 'ufornøden krænkelse' ved at få sat sit navn i forbindelse med sagen. Byretterne nedlægger navneforbud helt rutinemæssigt, når de bliver bedt om det.

Politiet efterlyser fire Syrien-krigere

De fire, der sigtes efter blandt andet straffelovens terror-bestemmelse § 114, blev varetægtsfængslet 'in absentia allerede den 8. april i år. Det skete bag såkaldt dobbelt-lukkede døre i Københavns Byret.

Annonce:

Da politiet så i dag valgte at gå offentligt ud med den 'hemmelige' efterlysning, fik de sigtedes forsvarer i hast indkaldt til et retsmøde, hvor der kunne blive nedlagt navneforbud inden politiet sendte en pressemeddelelse ud.

Politiet vil ikke oplyse, hvorfor man vælger at offentliggøre efterlysningen i dag efter næsten to måneders hemmeligholdelse. Men det kan ske af taktiske årsager.

- Det har jeg ingen kommentarer til, siger senioranklager Jakob Buch-Jepsen til Ekstra Bladet.

En eller flere formodes døde
Politiet formoder, at en eller flere af de sigtede er døde i kampe i Syrien eller i Irak.

Den formodede 'hovedmand' bag You Tube videoen, hvor de fire skyder mod fotos af PET-agenten Morten Storm, debattøren Lars Hedegaard, NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, Muhammed-tegner Kurt Westergaard, tidligere imam Ahmed Akkari og tidligere folketingsmedlem Nasser Khader, menes dræbt under et selvmordsangreb mod en politistation i Irak.

Måske hjemme i Danmark
Videoen er formentlig optaget i 2012 eller 2013.

Annonce:

- Vi formoder at en eller flere af de efterlyste er døde, men vi kan ikke få det bekræftet, så vi opretholder efterlysningen, siger vicepolitiinspektør Jens Møller.

Han vil ikke afvise, at en eller flere af de eftersøgte i perioden efter videoen har været hjemme i Danmark.

- Vi formoder, at flere af dem ikke længere er i Syrien og det kan ikke afvises, at de har været i Danmark, siger Jens Møller.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: