Afsløring: Tysk møllegigant tiltalt for industrispionage i Danmark

Politiets anklageskrift: Siemens Wind Power og en nøglemedarbejder brød ind i dansk virksomheds computer og tappede firmaets mest følsomme oplysninger

Den tyske industrigigant Siemens, som for nogle år siden gik ind i vindenergi via opkøb af møllefabrikken Bonus, har i følge anklageskriftet medvirket til industrispionage sammen med en it-medarbejder. (Foto: Siemens)
Den tyske industrigigant Siemens, som for nogle år siden gik ind i vindenergi via opkøb af møllefabrikken Bonus, har i følge anklageskriftet medvirket til industrispionage sammen med en it-medarbejder. (Foto: Siemens)

Den tyskejede vindmøllegigant Siemens Wind Power med ca. 7.000 ansatte i Danmark er blevet tiltalt for omfattende industrispionage i en straffesag mod den danske virksomhed Hendricks Industries, som producerer vindmølletårne. Sagen begynder på tirsdag ved retten i Aarhus.

I den samme sag er der rejst tiltale mod en yngre Siemens-nøglemedarbejder, der angiveligt hackede Hendricks' computersystem og tappede det for 969 dybt fortrolige datafiler og elektroniske dokumenter. Hackeren blev i følge Siemens bortvist efter at have videregivet en række stjålne oplysninger om navngivne personer til flere ansatte i Hendricks Industries.

Anklageren vil forsøge at bevise, at medarbejderen handlede på vegne af Siemens.

Det omfattende datatyveri er efterforsket af Østjyllands politi, hvor anklager Jesper Rodkjær fra advokaturen for Økonomisk Kriminalitet kræver bødestraf til Siemens Wind Power. Den medtiltalte it-mand kræves idømt fængsel.

Følsomme firmaoplysninger
I følge anklageskriftet malkede it-medarbejderen gennem seks måneder i 2008 løs hos Hendricks dels fra sin arbejdsplads, dels fra sin private bopæl.

- Det drejer sig om et bredt sortiment af en række følsomme firmaoplysninger og særdeles vitale erhvervshemmeligheder fra Hendricks Industries. Lige fra vitale finansoplysninger og produktionshemmeligheder til chef-lønninger og ansættelseskontrakter, siger anklager Jesper Rodkjær.

Hvordan it-manden fik fingre i de hemmelige adgangskoder og passwords til Hendricks Industries centrale computer er uvist, men det kommer formentlig frem under sagen.

Blandt de mere celebre informationer er en top-fortrolig mail fra Hendricks' finansdirektør til firmaets statsautoriserede revisor om et forestående salg af virksomheden. Desuden er der tappet budgetter, salgsaftaler og endda en finansiel rapport med detaljerede nøgletal og en skønnet salgspris for Hendricks-virksomheden.

Firmaet er i dag på amerikanske hænder.

Siemens vil frifindes
Hos Siemens Wind Power afviser pressechef Rasmus Windfeld alle anklager overfor Ekstra Bladet:

- Vores tidligere medarbejder handlede på egen hånd. Så vidt jeg har forstået, var der tale om oplysninger til privat brug, siger han.

Der ventes dom i sagen fredag 24. januar.